Praktické informace

Zde naleznete praktické cestovní informace, které se vám mohou hodit při cestě na Kypr.

Vstupní podmínky

Jelikož je Kypr členským státem Evropské unie, tak potřebují občané České republiky ke vstupu pouze platný cestovní doklad, případně průkaz totožnosti (občanský průkaz).

Konflikt mezi severní a jižní částí země vyústil v situaci, která považuje za nelegální jakýkoli vstup přes území tzv. Severokyperské turecké republiky. Pakliže byste vstoupili na území Kypru v severní části, nebude vám umožněn přechod do jižní oblasti. Přechod z jižní na severní část je pro turisty bezproblémový, může ale nastat situace, kdy budete vyzváni k předložení letenky či jiného dokumentu, abyste dokázali legální vstup na území Kypru (tj. vstup přes území jižní části, která je pod kontrolou vlády).

Při cestování bez cestovní kanceláře se nezapomeňte do tří měsíců od vstupu na území Kypru zaregistrovat na příslušném imigračním úřadě.

Měna a ceny

Měna i ceny záleží na tom, zda se nacházíte na jihu či na severu. Jižní část přijala před několika lety euro, nicméně severní oblast používá jako měnu stále kyperskou libru. Ceny na severu a jihu se od sebe mnoho neliší, avšak sever státu stále platí jako ta levnější část země. V porovnání s našimi cenami jsou ceny na Kypru o trochu vyšší než u nás. Jen pro představu - za pivo zaplatíte v průměru 2 eura a v restauraci se najíte za ceny od 5 euro.

Pokud si peníze zapomenete směnit předem, je možno tak učinit v hotelu, ve směnárně či v bance. Většina velkých obchodů a prodejen přijímá mezinárodní kreditní karty. Na nákup suvenýrů a jiné menší výdaje si raději směňte hotovost.

Zdraví a bezpečí

Jako před každou cestou do zahraničí je třeba se nechat patřičně pojistit. Lékařská péče je zde na dobré úrovni, proto se nemusíte případného ošetření bát. Při letních dovolených se nezapomeňte chránit před sluncem, vyvarujete se tak úpalu, úžehu či popáleninám. Dodržujte pitný režim, voda z kohoutku je označována za nezávadnou a vhodnou k pití. Přesto se kvalita vody liší místo od místa, může mít i lehce slanou chuť, a tak si raději kupujte vodu balenou. Jídla se bát nemusíte, díky tomu, že jsou Kypřané dobrými kuchaři, dostanete veškeré suroviny ve vysoké kvalitě.

Kypr je i přes svou rozporuplnou situaci mezi severem a jihem považován za bezpečnou zemi. Pouliční kriminalita je zde velmi nízká, i přesto si na své osobní věci a doklady dejte patřičný pozor. Pakliže dodržíte veškeré předpisy o přechodu z jižní do severní části, je riziko ohrožení velmi malé. Vyvarujte se přibližování k tzv. „zelené linii“ (oddělující sever od jihu) mimo hraniční přechody. Oblasti hranice hlídají nejen turečtí vojáci, ale i řečtí a mimo jiné i jednotky OSN.

Jazyk a kultura

Díky národnostnímu složení se na jihu země domluvíte řecky a na severu turecky. Na celém území je hojně používána také angličtina, komunikace s obyvateli by tedy neměla být problém.

Kyperská kultura je založena především na tradicích a zvycích. Díky tomu, že většina obyvatel je silně věřících, slaví se zde mnoho událostí spojených právě s náboženstvím. Své místo zaujímá i nespočet festivalů, například Anthestiria – květinový festival konající se každý rok na jaře, Kypria – každoroční festival umění, nebo Ancient Greek Drama Festival – divadelní dramatický festival.

Mezi zajímavé a osobité svátky patří například Den boje za nezávislost na Kypru, který připadá na 1. dubna, nebo svátek slavený 1. října – Den nezávislosti Kypru, jinak řečeno Den nezávislosti Kyperské republiky. Kypr uznává i svátky Řecka – například Den nezávislosti Řecka, který se slaví 25. března.

 Kultura také zahrnuje lidovou tvorbu, známá je především kyperská hliněná keramika nebo vyšívání známé pod názvem lefkaritika. Název lefkaritika se odvozuje od malé vesničky Lefkara, odkud pochází kyperská vysoce kvalitní krajka. V této vesnici je také hojně rozšířeno řemeslo zvané stříbrotepectví. 

Jídlo a pití

Kyperská kuchyně je skutečný oříšek, je totiž směsicí nejen kuchyně řecké a turecké, ale i kuchyně blízkého východu. Je ovlivněna i Itálií či Francií. Na Kypru vždy najdete 24 hodin otevřené pekárny a taverny, které servírují velmi chutné jídlo. Zelenina a ovoce jsou vždy čerstvé. Velkou součást kyperské diety tvoří právě zelenina a ovoce, luštěniny a obiloviny. Základní suroviny gastronomických lahůdek jsou sýry, olivy, kozí nebo ovčí mléko, zelenina, ořechy, brambory a bylinky.

Téměř na každém rohu najdete malé obchůdky, které servírují tradiční souvlaki, což je pokrm z masa a zeleniny napíchaný na špejlích. Jí se buď samotný nebo je servírován v pita chlebu. Dalším jídlem je i nám známý gyros s hovězím masem. Skoro každý hotel by měl disponovat restaurací s místní kuchyní, nicméně chcete-li okusit pravou kyperskou gastronomii, doporučuje se vyjít si večer do města a navštívit jednu z nespočtu taveren.

Jedním z národních jídel je „Meze“. V překladu se uvádí přímo jako „malá jídla“. Jedná se o styl stravování, který je rozdělen do několika chodů, přičemž každý chod obsahuje jen kousek od každého druhu servírovaného jídla. Z tohoto pokrmu se nají zhruba 3-4 lidé. Tradiční „Meze“ má jako hlavní chod maso nebo ryby a nepřeberné množství vedlejších jídel jako jsou brambory, saláty a různé přílohy. Večeřet „Meze“ je jedním z nejoblíbenějších druhů stravování v tavernách.

Další pochoutkou je sýr Halloumi. Je vyráběn z ovčího nebo kozího sýra a většinou je podávaný zapékaný či smažený. Může být ale servírován také syrový, například v salátech, sendvičích nebo jen k dobrému vínu.

Za ochutnání jistě stojí i salát Horiatiki. Recept pochází z řecké kuchyně a zahrnuje ingredience jako jsou rajčata, okurky, zelené papriky, sýr feta, olivy, olivový olej a ocet. Tento pokrm neobsahuje žádný listový salát.

Kyperskou specialitou je pokrm zvaný „Afelia“. Je připravovaný z vepřového masa, červeného vína, hřibů, brambor a semínek koriandru.

Mezi oblíbené pití patří především alkoholické nápoje. Známý je například „Zivania“ – silný grepový alkoholický nápoj. Velmi chutný je „Ouzo“, což je alkoholický nápoj s příchutí lékořice a anýzu, který se ředí vodou v poměru 50:50, což vytvoří zajímavý zákal nápoje. „Ouzo“ je typické jen pro Kypr a Řecko, nikde jinde se s ním nesetkáte. Milovníci piva jistě ocení pivo domácí výroby zvané KEO. A ti, co si potrpí na kávu, by měli vyzkoušet lahodné frappé. Jedná se o druh ledové kávy, která je buď sladká (glykos), středně sladká (metrios) nebo bez cukru (sketos). Můžete si ji objednat také s mlékem (me gala) nebo bez.

Kypr se může chlubit zejména svým chutným vínem, které uspokojí každého vinařského znalce. Kypr, stejně jako i Řecko, je považován za kolébku vína. Země má jedno z nejvhodnějších klimat, každý rok přináší velkou úrodu, neboť je téměř po celý rok slunečno, léta jsou teplá a v zimě je vydatné množství srážek. Víno se pěstuje zejména kolem pohoří Troodos.

zobrazit více

Vkládej nový obsah

Čím více informací máme, tím lépe můžeme sloužit tobě i ostatním s výběrem zajímavých míst a turistických cílů.
Už jsme rozdali 21014 pírek.

1 pírko = 1 koruna