Jídlo a pití v Kyrgyzstánu

Kyrgyzská kuchyně a speciality

Kyrgyzská kuchyně je založena na mase. Méně se tu jí vepřové, více skopové maso. Příloha k masu, rýže či brambory, je většinou malá a ke všem jídlům se jí chléb. 

Populární ovoce

Vzhledem k tomu, že Kyrgyzstán leží v poměrně vysoké nadmořské výšce, je nabídka místního ovoce a zeleniny značně omezena. Z místní produkce pocházejí jablka a hrušky, rajčata, okurky a zelí, téměř vše ostatní je dovoz. Velmi šťavnaté a sladké jsou hrušky od jezera Issyk Kul, na jihu země se daří vlašským ořechům.

Stravování v Kyrgyzstánu

Velmi populární je stravování se kromě restaurací i v samoobslužných jídelnách, rusky stolovaja.

V každé větší obci je pobočka obchodního řetězce Narodnyj, která má otevřeno nonstop. Jedná se o supermarket s potravinami a drogerií. V Biškeku najdete velmi dobře zásobovaný zbožím z Ruska a Kazachstánu supermarket Frunze za hlavním vlakovým nádražím, stačí přejít po lávce přes koleje.

Tradiční a populární pití

Populárním nápojem je čaj, je tu oblíbenější než káva a v restauracích se běžně prodává nejen po šálcích, ale i po konvičkách.

Populární tu je i pití piva, dováží se sem pivo z Ruska, ČR i dalších zemí, tudíž výběr piv v obchodech je velmi bohatý. Poměrně bohatý je i výběr vín a tvrdého alkoholu z dovozu.

Alkohol je povoleno pít až od 21 let věku.

HoubickaCestovní průvodce

Vkládej nový obsah

Čím více informací máme, tím lépe můžeme sloužit tobě i ostatním s výběrem zajímavých míst a turistických cílů.
Už jsme rozdali 100875 pírek.

1 pírko = 1 koruna