Praktické informace

Zde naleznete praktické cestovní informace, které se vám mohou hodit při cestě na Slovensko:

Vstupní podmínky

Jelikož Slovensko náleží ke státům Evropské unie, stačí vám občanský průkaz či cestovní pas platný po celou dobu pobytu. Pokud byste chtěli na Slovensku pobývat déle než tři měsíce, je potřeba si zažádat o možnost dlouhodobého pobytu na příslušném úřadě.

Měna a ceny

Měnou Slovenska je euro.  Cenová hladina je podobná jako u nás, i když za potraviny zaplatíte o něco více. Spropitné se očekává v rozmezí 5-10 %.

Zdraví a bezpečí

Při cestě na Slovensko není potřeba dbát žádných speciálních zdravotních opatření. Je důležité mít s sebou Evropský průkaz zdravotního pojištění, pokud by se vyskytly zdravotní potíže a potřebovali byste navštívit lékaře. Doporučuje se také pořídit si základní cestovní pojištění. Pokud plánujete horskou turistiku, horolezecké výpravy či vysokohorské lyžování je vhodné se připojistit pro případ, že byste potřebovali pomoc záchranných služeb, kdy musíte uhradit poskytnutí tzv. technické pomoci.

Čísla na záchranné složky jsou stejné jako u nás, horská záchranná služba má číslo 18 300 či lze využít mezinárodní číslo záchranných složek 112.

Slovensko je vnímáno jako bezpečná země, ovšem i zde se můžete setkat s krádežemi, takže se vyplatí nenosit u sebe velké finanční obnosy a dávat si na věci pozor.

Jazyk a kultura

Oficiálním jazykem je slovenština, která stejně jako čeština patří k západoslovanské jazykové skupině. Slovenština je hodně podobná češtině, tudíž byste neměli mít problémy se domluvit, možná jen s výjimkou některých slov, která mohou být hodně odlišná od češtiny, případně mají jiný význam než v naší řeči.

Slováci mají většinu svátků stejných jako my. K významným událostem patří Bratislavské hudební jaro, konající se během května, známý je také Divadelní festival odehrávající se v Nitře. V listopadu se v Košicích při příležitosti festivalu scházející milovníci lidové hudby.

Jídlo a pití

Slovenská kuchyně je hodně podobná té naší, proto nám u našich sousedů tak často chutná. Kuchyně na jihu Slovenska je značně ovlivněna maďarskou kuchyní.

Za národní jídlo se dají považovat velmi proslulé halušky s brynzou, tedy bramborové knedlíčky s ovčím sýrem.

Chcete-li okusit pravé slovenské speciality, navštivte koliby, kde si můžete plně vychutnat atmosféru Slovenska. V různých krajích se dají ochutnat různé speciality. Zkuste skopové maso typické především pro tatranské podhůří či skalický trdelník nebo šarišské placky.

Bez sýrů by slovenská kuchyně snad nemohla ani existovat. Nejznámější je asi brynza, sýr s dlouholetou tradicí vyráběný z ovčího mléka, jehož výrobou vzniká syrovátka - velmi zdravý vedlejší produkt žinčica. Dalším známým sýrem je oštěpok, uzený pařený sýr, který se vyrábí ve tvaru šišek a pochází ze severu Slovenska. Zapomenout nelze ani na parenicu, sýr typického tvaru stočené pásky v uzené i neuzené variantě. Za zmínku stojí ještě korbáčik, sýr v podobě pletených copů.

I Slováci si libují v pití piva jako my, nejznámější značky jsou Zlatý bažant, Šarich či třeba Smädný Mních. Máte-li radši něco tvrdšího, jistě ochutnejte spišskou borovičku vyráběnou z plodů jalovce, naší Becherovce je podobný bylinný likér Demänovka. Z nealkoholických nápojů zkuste vineu. Milovníci vína budou mít také široký výběr ze slovenských vín, především z malokarpatské vinné oblasti.

Okusit můžete také pochoutku gaštanové pyré – pyré z jedlých kaštanů, často doplněné šlehačkou či čokoládou pro dokonalou chuť – tuto specialitu najdete především v jihoslovenských a bratislavských cukrárnách. Dalším oblíbeným jídlem je také kapustnica – zelná polévka s klobásou, oblíbené jsou i lokše – placky z bramborového těsta, vybrat si můžete, zda dáte přednost sladké či slané variantě.

zobrazit více

Vkládej nový obsah

Čím více informací máme, tím lépe můžeme sloužit tobě i ostatním s výběrem zajímavých míst a turistických cílů.
Už jsme rozdali 20681 pírek.

1 pírko = 1 koruna