Praktické informace

Zde najdete praktické cestovní informace, které se vám můžou hodit při cestě do Turecka:

Vstupní podmínky

Pro pobyt kratší tří měsíců si občané České republiky nemusí zajistit víza, povinností je však platný cestovní pas. Při dopravě automobilem je vůz na hranicích zapsán do pasu majitele vozu. Tento zápis je určitě dobré si pohlídat, aby vám zpáteční přejezd přes hranice nepokazily nepříjemnosti s vozem, který není zapsán v registraci.

Zakázán je dovoz zbraní bez speciálního povolení a vývoz starožitných předmětů starších 100 let. Pokud si chcete pořídit na památku starožitný cenný předmět, úřady doporučují velkou obezřetnost. Limitováno je také množství dováženého a vyváženého alkoholu i cigaret.

Měna a ceny

Oficiální měnou je Turecká lira, která činí v přepočtu zhruba 9 Kč.

Ve většině turisticky navštěvovaných míst lze bez potíží platit kartou, bankomaty na ulicích jsou zde běžné. Na odlehlejší místa a do vnitrozemí je však určitě jistější mít u sebe hotovost.

V turisticky oblíbených oblastech již ceny vyšplhaly na evropský standard, pokud se však přizpůsobíte místnímu tempu a dáte na doporučení zde žijících obyvatel, můžete si užít báječnou dovolenou za velmi rozumnou cenu.

Vstupné na turistické atrakce je jednotné, slevy se vztahují pouze na místní děti a důchodce, stejně jako výhodná Müze Kart, se kterou lze vstoupit do všech muzeí, která je pouze pro turecké občany.

Zdraví a bezpečí

Pro pobyt v zemi není podmínkou žádné konkrétní očkování, zejména pro pobyt ve východní části země však může být výhodou očkování proti tyfu a tetanu. Naopak v Istanbulu je o něco vyšší riziko nákazy žloutenkou.

Turecko je poněkud nechvalně známé díky vodě, z níž má mnoho turistů střevní potíže. Vyhnout se jim lze popíjením balené vody, rozhodně však neuškodí mít s sebou preventivně i běžně dostupné léky, které na většinu těchto problémů spolehlivě zabírají.

V letních měsících není vzácností ani otrava z jídla. Důležité je všímat si vzhledu jídla a ujistit se, že podávané maso je důkladně uvařeno.  Pokud přeci jen neodoláte a ochutnáte plněné mušle, před kterými nás dopravci zejména v horkých měsících důrazně varují, a podlehnete nepříjemným problémům, v místních lékárnách vám pomohou i bez předpisu. Na nenapravitelnou zvědavost turistů jsou zde zkrátka dobře připraveni.

Vzhledem k vyššímu riziku zdravotních problémů, zejména střevního rázu, je každé město vybaveno lékárnou, jejíž obsluha vám, často anglicky či německy, doporučí místní léky na vaše obtíže.

V moři můžete narazit na medúzy, na pevnině naopak bývají nepříjemným „zpestřením“ pobytu komáři.

Možná navzdory očekávání je Turecko i ve větších městech poměrně bezpečné. Stejně jako v ostatních turisticky atraktivních destinacích se i zde můžete setkat s kapsáři, proto je dobré se před odjezdem připojistit i proti krádeži.

Jazyk a kultura

Oficiálním jazykem země je složitá turečtina, která většině Evropanů mnoho neřekne. Ve většině turistických lokalit je však možné se alespoň částečně domluvit německy či anglicky. Ve vnitrozemí a při návštěvě méně frekventovaných míst je určitě vhodné nastudovat alespoň základní fráze či přibalit kapesní slovník.

Drtivá většina místních obyvatel je islámského vyznání a, ačkoli jsou mnozí na turisty a jejich módní kreace zvyklí, slušností je respektovat lokální pravidla odívání mimo hotelové komplexy a při návštěvě jakýchkoli náboženských budov, zejména mešit. Plavky patří skutečně pouze na pláž a nelibě se hledí i na příliš krátké sukně či šortky.

Turci jsou velmi přátelským národem a pozvání na čaj není výjimkou. Jste-li pozváni rovnou na celé jídlo, náležitě si této pocty važte a při vstupu do příbytku si nikdy nezapomeňte zout boty.

Vzhledem k islámské kultuře je i většina místních svátků náboženského charakteru. Nejdůležitějším z nich je samozřejmě Ramadan, při němž Turci drží měsíc denní půst. Život se tak přesouvá do nočních hodin, kdy se pořádají skutečné orgie, jinak však vše plyne nepozorovaně dál. Je až překvapivé, v kolika podnicích vás běžně nehledě na probíhající svátek obslouží.

Jídlo a pití

Turecká kuchyně je jednou z nejvyhlášenějších na celém světě. Vychází zejména z čerstvých místních surovin a nabízí mnoho zajímavých pokrmů i pro ty nejvybíravější labužníky. Synonymem místního kulinářského umění je pro mnohé kebab, když se však odvážíte ochutnat i jiné lahůdky, nebudete litovat. Pokud si však netroufnete s jídlem experimentovat, ve všech městech jsou k dostání běžné fast foody i kvalitnější řetězce například italské kuchyně.

Rychlé občerstvení na ulicích nabízí rozmanité druhy kebabů, tortill, baget a sendvičů plněných zeleninou, jehněčím masem či mořskými plody. V přímořských letoviscích jsou běžně dostupné plněné mušle, které však s sebou, zejména v letních měsících, nesou riziko otravy. Další místní specialitou jsou například mantı, tradiční masem plněné ravioli přelité jogurtem a kořeněným olejem.  

Turecko je rájem sladkostí a v mnoha specializovaných obchodech vás budou lákat desítky druhů u nás známého tureckého medu, chalvy či skutečně velmi sladké baklavy.

Tradičním tureckým nápojem je káva, ačkoli má jen pramálo společného s „turkem“, jak jej známe u nás. Čerstvě namletá se připravuje vzkypěním ve speciální nádobě, ze které se lije do drobných šálků rovnou či přes sítko. Lahodná káva se zde pije nejčastěji oslazená cukrem a bez mléka.

zobrazit více

Vkládej nový obsah

Čím více informací máme, tím lépe můžeme sloužit tobě i ostatním s výběrem zajímavých míst a turistických cílů.
Už jsme rozdali 26082 pírek.

1 pírko = 1 koruna