Praktické informace

Zde najdete praktické cestovní informace, které se vám můžou hodit při cestě do Maďarska:

Vstupní podmínky

Jako členům Evropské unie vám pro vstup do země stačí pouze platný průkaz totožnosti. Stejně jako v ostatních zemích platí i zde pro dovoz a vývoz limity, zejména co se týká alkoholických nápojů a tabákového zboží. Bez přihlášení si do země můžete přivést až 10 000 eur v hotovosti, vyšší hotovost je již potřeba hlásit na hranicích.

Měna a ceny

Oficiální měnou země je Maďarský forint, který v přepočtu činí necelý jeden bývalý český haléř. I za drobné věci tak budete platit bankovkami nečekaně vysoké nominální hodnoty. Ve městech běžně využijete platební karty, pro jistotu však doporučujeme mít po ruce i hotovost. Tu získáte snadno, neboť bankomaty jsou samozřejmě rozšířené po celé zemi.

Obecně jsou místní ceny srovnatelné s těmi našimi. Chcete-li si užít dovolenou v levném stylu, máte možnost výrazně ušetřit například tím, že se ubytujete na vysokoškolských kolejích či v levných hostelech, kterých je ve větších městech dostatek. Mimo hlavní turistická centra si však můžete užít pohostinství v tradičních rodinných penzionech, kde se majitelé ochotně postarají o vaše pohodlí. Cenově příznivá je i místní doprava a za slušné peníze se také dobře najíte ve většině restaurací. S většími výdaji je potřeba počítat v centru Budapeště.

Zdraví a bezpečí

Maďarsko patří mezi bezpečnější země, kromě drobnějších pouličních krádeží se tak nemusíte před ničím zvláště chránit. Obzvlášť ve větších městech však riziko kapsářů je, proto nepodceňte cestovní pojištění.

To platí i v případě pojištění zdravotních výloh. Značná část lékařů, ke kterým vás odkáží turistická centra, má soukromou praxi a bez pojistky by vás jejich péče přišla draho. Nejméně jednu lékárnu najdete v každém větším městečku a pro případ nouze je na jejích dveřích uvedena i nejbližší pobočka non-stop prodeje a péče.

Pro případná jednání s policií je potřeba se obrnit trpělivostí. V lepším případě se s nimi domluvíte německy, často však příslušníci cizí jazyk neovládají a vy musíte počkat na tlumočníka.

Jazyk a kultura

Oficiálním jazykem země je maďarština, která většině národů zní jako prapodivná směsice zvuků. Vzhledem k tomu, že nejpodobněji se mluví na západě Sibiře či ve Finsku, nespoléhejte na to, že smysl řečeného odhadnete.

Maďaři jsou obecně velmi ochotní lidé připravení vám s čímkoli poradit, avšak právě jazyk bývá překážkou. Zatímco v Budapešti se na angličtinu můžete vcelku spolehnout, v ostatních městech se s trochou štěstí dohovoříte nanejvýš německy. Určitě se vyplatí s sebou nosit drobný slovník či si osvojit základní fráze v maďarštině.

Své místo v životě Maďarů má dodnes i náboženství. Více než polovinu populace tvoří římští katolíci a ateistů je zde pouze necelá čtvrtina. Úcta k tradicím se však nerozvinula v ortodoxní pravidla, která by znamenala omezení pro návštěvníky země.

Jídlo a pití

Kuchyní je Maďarsko proslulé, nemusíte se tak obávat, že byste se při pobytu dobře a dosyta nenajedli. Cenově jsou restaurace obecně velmi dostupné, chcete-li si však pochutnat v luxusnějším stylu, v Budapešti najdete i dostatek vybraných míst pro slavnostní večeře.

Ačkoli už u nás téměř zdomácněl, guláš je původně národním jídlem Maďarska. Místní kuchaři nejraději kombinují různé druhy masa, vegetariánská nabídka je tak zde omezena na pár druhů salátů a teplých sýrových pokrmů. Tradičně je zde využíváno nejrůznějších druhů výrazného koření, oblíbená je zejména paprika v mnoha podobách, běžná barva jídla je tak do červena. Místní kuchyně je poctivá a většina masa je připravována na sádle a s pořádnou dávkou cibule, často nechybí ani ostřejší klobása – čabajka. Pro žaludky uvyklé české kuchyni tak nepřipraví žádné zvláštní překvapení, národy zvyklé na lehká zeleninová jídla a těstoviny však pořádně prohřeje.

Hlavním jídlem dne je oběd a ve většině restaurací se dostanete k rozmanité nabídce výhodných menu, která zahrnují také polévku a dezert. Oblíbený je zde zejména marcipán, ať už samotný či jako ozdoba nejrůznějších dortů a koláčů. Stejně populární je i zmrzlina, štrůdl či palačinky, tedy nabídka, na níž jsme zvyklí i z našich kaváren a restaurací.

Drobný hlad můžete zahnat na ulici – v létě vařenou kukuřicí, v zimě pečenými kaštany v papírovém sáčku.

Oblíbeným místním alkoholem je víno. Oblast Tokaj proslula sladkým dezertním vínem, okolí Egeru zase těžším červeným Bikavér, u nás známým jako Býčí krev. Vína jsou zde opět cenově dostupná jak v obchodech, tak i v restauracích. Chcete-li však umění místních vinařů poznat zblízka, dopřejte si ochutnávku ve vinných sklípcích v okolí Egeru či Pětikostelí (Pécs). Stejně jako u nás na Moravě, i ve zdejších sklípcích můžete ochutnat domácí pálenky vytvářené zejména ze švestek či meruněk.

zobrazit více

Vkládej nový obsah

Čím více informací máme, tím lépe můžeme sloužit tobě i ostatním s výběrem zajímavých míst a turistických cílů.
Už jsme rozdali 20001 pírek.

1 pírko = 1 koruna