Kompletní praktické informace při cestě na Kapverdy:
Jídlo a pití
Mořské plody na sto způsobů
Z místních pokrmů pravděpodobně nejvíce převažují plody moře, ještě ten den vylovené rybáři. Oblíbený je tuňák, na jídelníčku nesmějí scházet ústřice.
Tradiční pokrmy a speciality
Národním jídlem na všech ostrovech je ale cachupa. Jde o omáčku připomínající náš guláš, ovšem s mnohem pestřejším obsahem. Kromě – převážně vepřového – masa a ryb na Kapverdách najdeme kukuřici, fazole a další čerstvou zeleninu. Specialitou je i grogue, alkoholický nápoj vyráběný z cukrové třtiny.
Počasí a doba návštěvy
Klima na Kapverdských ostrovech je obecně suché a horké po celý rok, rovněž teplota vody pohybující se mezi 23 a 26°C.
Kdy jet Kapverdy
Pokud nemáte konkrétní zájem surfovat či se potápět, tak nenáleží, kdy se rozhodnete jet na Kapverdské ostrovy. Obecně pro surfaře jsou nejlepší měsíce leden a únor, zatímco pro potápění se hodí klidnější měsíce od června do prosince, kdy je voda ustálená a průzračná. Pro milovníky pláží jsou nejlepší podmínky mezi srpnem a říjnem, kdy se vyhnete extrémním suchům, které dokážou být až vysilující.
Celkově v období od prosince do června je zdejší klima ovlivněno silným větrem, který je místními nazýván harmattan a jež s sebou přináší písek ze Sahary. V červenci až listopadu převládá stabilní teplé a suché počasí, které je občas přerušeno přívalovým deštěm. Citelně se ochlazuje ve vyšších polohách, průměrná výška ostrovů je zhruba 800 metrů.