Praktické informace

Zde najdete praktické cestovní informace, které se vám mohou hodit při cestě do Sardinie:

Vstupní podmínky

Sardinie jakožto jeden z mnoha italských ostrovů patří samozřejmě jako celá Itálie mezi země Evropské unie, a proto vycestování na ostrov není nijak složité. Vstup je vám umožněn na základě předložení platného občanského průkazu nebo cestovního pasu. V případě, že plánujete na ostrově pobývat delší dobu než 3 měsíce, musíte na příslušném úřadě zažádat o cestovní vízum.

Měna a ceny

Stejně jako v celé Itálii i na Sardinii se platí eurem, i proto je Sardinie považována za poměrně drahou destinaci. Ceny jídla a pití jsou zde mnohem dražší než v České republice, i tak se ale najíte za rozumné ceny. Cena typických italských jídel, jako je pizza nebo pasta, se v průměru pohybuje pod 10 euro. Naopak jídla s mořskými plody vás cenově vyjdou i na dvojnásobek. Obecně by se dalo říct, že za hlavní chod dáte zhruba 15 euro. Co se týče pití, je vcelku levným nápojem místní víno - láhev o objemu půl litru až litr stojí přibližně 5-7 euro. Ceny kávy se pohybují okolo 1,5 eura a výše. Naopak pivo je zde poměrně drahé, neboť Itálie je přece jen zemí vína, a tak většina nabízených piv pochází z dovozu a jsou tedy dražší.

Spropitné

Přijde-li na spropitné, je velmi těžké říct, zda by jej turisté měli či neměli nechávat. Pakliže jste na to zvyklí, rozhodně tím nikoho neurazíte. Je-li tomu naopak, také to nebude žádné faux-pas. Na Sardinii se navíc často setkáte s pojmem “coperto”, což v překladu znamená poplatek za stolování. Běžně je výše tohoto poplatku 2,5 eura za osobu. Tyto peníze jsou poté použity na praní ubrusů, běžné výdaje spojené s denním provozem restaurace a někdy jsou rozdělovány i mezi zaměstnance. V některých restauracích se poté setkáte i s 10-15% poplatkem, který je automaticky připsán na váš účet a jehož výše je rozdělena mezi zaměstnance. 

Zdraví a bezpečí

Při vaší cestě na ostrov se nemusíte obávat žádných vážných onemocnění či infekcí. Co se týče očkování, vše se odvíjí od způsobu vašeho pobytu. Pakliže totiž hodláte strávit dovolenou spaním v přírodě, chozením po horách, popřípadě se vystavujete většímu risku, než je běžně obvyklé, je dobré se poradit s lékařem o případném očkování. Během svého pobytu počítejte také s množstvím komárů, tudíž si nezapomeňte přibalit repelent a krém na komáří štípance. Kromě komárů můžete narazit i na medúzy, které na Sardinii nejsou žádnou výjimkou. Jejich žahnutí je sice bolestivé, není však nebezpečné.

Ať už je cíl vaší cesty jakýkoliv, je dobré se před dovolenou patřičně pojistit. Pakliže byste na Sardinii potřebovali záchrannou službu, volejte na číslo 118. Během svého pobytu si dejte pozor na své osobní věci, především ve městech a na místech s větším počtem lidí.

Jazyk a kultura

Zajímavostí místního jazyka je fakt, že se liší od klasické italštiny, jak ji známe. Nejvíce se totiž tzv. sardština podobá latině. V minulosti byly rozdíly mezi sardštinou a klasickou italštinou mnohem větší, dnes už ale většina obyvatel přešla na italštinu. Kromě italštiny se ale domluvíte také anglicky.

Sardinie je ostrovem plným kultury, jejíž hlavní část tvoří náboženství. Křesťanství má v Itálii již dlouholetou tradici, i proto lidé na ostrově oslavují během roku nespočet festivalů. Velké oslavy, mezi které patří oslava Velikonoc nebo Festival Sv. Efiscia, se každoročně konají v hlavním městě Cagliari. Typickou oslavou června je oslava farmářů a pastýřů, která se taktéž koná v hlavním městě a je doprovázena spoustou hudby, jídla a pití. Ne nadarmo se konají oslavy zemědělců a řemeslníků, Sardinie je totiž zemí s bohatou řemeslnickou historií. Chloubou ostrova jsou nejen ručně vyráběné suvenýry, ale také celosvětově známé filigránové šperky. Součástí italské kultury je samozřejmě i italská hudba, která doprovází každou oslavu i festival.

Jídlo a pití

Jídlo na Sardinii je synonymem pro rodinu, tradici a talíře plné typických italských pochutin. Pro obyvatele Sardinie, jakožto pro Italy, je jezení dobou vhodnou k diskuzím s přáteli, rodinou, ale také dobou jakéhosi odpočinku. Rodiny se tradičně scházejí zejména o víkendech v domě prarodičů, kde hodují i několik hodin.

Pro milovníky mořských plodů budou restaurace na Sardinii tím pravým požitkem. Místní kuchyně nabízí totiž celou škálu lahůdek - od langust, přes chobotnice, kraby, škeble, až po sardinky.

Pochoutku představuje polévka zvaná cassòla, která se skládá z nespočtu mořských plodů, koření a rajčat.

Srdcem kuchyně tohoto ostrova jsou však jídla skromná, založená převážně na tradicích spojených s místními rolníky, pastýři a zemědělci, jejichž jídelníček je tvořen především pečeným masem, zrajícími sýry a vínem. To vše je doprovázeno lahodnou vůní místních bylinek, které se postupně linou z opékajícího se masa. Obyvatelé Sardinie jsou obecně velmi zruční a zkušení co se týče pečení masa na otevřeném ohni. Umí maso udělat zvenku krásně křupavé a přitom vevnitř lahodně jemné.

Sardinie je zemí s dobrými podmínkami pro pěstování zeleniny a ovoce, i proto jsou součástí místní kuchyně nejen rajčata, ale také cukety, lilky nebo fazole. Nebyla by to však Itálie, kdyby hlavní složkou jídla nebyly těstoviny. Na Sardinii se jedí zejména velmi známé špagety nebo makarony. Lahůdku představují ale také těstoviny podobné raviolám, které se plní mangoldem spolu se sýrem pecorino a servírují se přelité rajčatovou omáčkou. Gurmánskou pochoutkou je místní jídlo zvané malloreddus. Jedná se o semolinové gnocchi, které jsou dochucené česnekem, bazalkou, klobáskou ovoněnou šafránem, rajčatovou omáčkou a také sýrem pecorino, který je místní gurmánskou chloubou a kuchaři jej používají téměř do všech jídel.

Sardinie je známá dokonce i vlastním chlebem, jemuž se přezdívá sebadas. Sebadas je variace focacca, je spíše sladší, dochucený medem a sýrem pecorino. A ani ve sladkém pečivu nezůstává Sardinie pozadu. Častou ingrediencí sladkých pochoutek bývají mandle, rozinky a ricotta. Například pabassinas jsou plněné oříškovo-rozinkovým krémem.

Pítí

Co se týče nápojů, nejznámějším a zároveň nejvíce konzumovaným je víno. Každá oblast ostrova je proslavená jiným druhem vína, obecně jsou zde ale vína červená, těžká a silná. To však nemění nic na jejich výtečnosti.

Známou lihovinou je taktéž likér z myrty, v italštině zvaný licòre de murta. Likér má dvě variace, stejně jako víno může být totiž červený i bílý. Červený likér se vyrábí z plodů a je mnohem sladší než likér bílý, který se vyrábí z listů. Světově proslulé je také limoncello, které se vyrábí z citrónů, zejména z citronové kůry, jež se poté smíchává se sladkým sirupem. Zajímavostí je fakt, že limoncello je druhým nejpopulárnějším alkoholem v Itálii.

zobrazit více

Vkládej nový obsah

Čím více informací máme, tím lépe můžeme sloužit tobě i ostatním s výběrem zajímavých míst a turistických cílů.
Už jsme rozdali 27094 pírek.

1 pírko = 1 koruna