Praktické informace

Zde naleznete praktické cestovní informace, které se vám mohou hodit při cestě do Makedonie:

Vstupní podmínky

Pro země, které jsou v EU, i pro mnoho dalších zemí není vízum vyžadováno, pokud tedy pobyt bude do 3 měsíců. Proto pro vstup do země postačí pouze platný občanský průkaz.

Mezi zakázané dovozy do Makedonie patří nelicencované léky, nepovolené střelné zbraně a střelivo. Také musíte získat povolení k dovozu zvířat a rostlin. Co se týče vývozu, je třeba získat povolení pro historické a kulturní předměty.

Měna a ceny

Oficiální měnou je makedonský dinár (MKD). Většina měst má bankomaty, kde si můžete vybrat peníze s nízkou provizí, také je tam spousta bank a měnových stánků. S placením kreditní kartou počítejte spíše ve větších městech, protože v Makedonii je přijetí karet omezené. Ceny se v průměru od těch našich moc neliší.

Zdraví a bezpečí

Makedonie je poměrně bezpečná, ale v některých částech země je nutno dodržovat některá pravidla, například co se týče cestování – cestovat byste měli spíše přes den, pokud ale budete Makedonií projíždět v noci, nezastavujte na odlehlých místech a parkovištích. Snad jako všude si musíte dávat pozor na kapesní krádeže, hlavně ve větších městech. 

Při prvních týdnech pobytu se doporučuje pít balenou vodu. Přívod vody je sice relativně bezpečný, ale chlorovaný a může způsobovat břišní nevolnosti. 

Jazyk a kultura

Úředním jazykem je makedonština a je také nejpoužívanější. Etnickými skupinami jsou využívány jazyky jako albánština, turečtina a srbochorvatština. Pokud takovéto jazyky neovládáte, není problém se domluvit anglicky, francouzsky nebo německy. Co se týče kultury a náboženství, nejvíce obyvatelstva vyznává pravoslavnou makedonskou církev, třetina obyvatel pak vyznává islám, hlavně Albánci a Turci. 

Jídlo a pití

Národním jídlem je Tavče gravče. Skládá se z fazolí, papriky a jiné zeleniny, takže si pochutnají i vegetariáni. Tradičně se podává s klobásou a chlebem. Další místní specialitou je ajvar, červená pasta z pečených paprik a rajčat, které se používají buď jako předkrm nebo příloha. Mezi další typické jídlo patří tarator, vyrobený z jogurtu, okurky a česneku a je to podáváno jako studená polévka. Velmi dobrý je salát z rajčat, okurek a paprik, posypaný ovčím sýrem. U nás je známý jako šopský salát.

K jídlu se pije Rakija a za ochutnání určitě stojí místní vynikající víno (proslavená je místní odrůda Tikveš). Také se od tureckých dob pije hodně káva.

zobrazit více

Vkládej nový obsah

Čím více informací máme, tím lépe můžeme sloužit tobě i ostatním s výběrem zajímavých míst a turistických cílů.
Už jsme rozdali 26082 pírek.

1 pírko = 1 koruna