Praktické informace

Zde naleznete praktické cestovní informace, které se vám mohou hodit při cestě na Island.

Vstupní podmínky

Jako občané ze Schengenského prostoru si nemusíte pro cestu na Island vyřizovat vízum, váš pas však musí platit ještě nejméně tři měsíce po plánovaném návratu. Pokud se chcete po dobu dovolené stravovat sami, pozor si dejte na povolené limity dovezených věcí. Přivézt si můžete nanejvýš tři kilogramy jídla a omezené množství alkoholu. Stejně tak není dovoleno do země dovážet více než 200 kusů cigaret.

Chcete-li na ostrově zůstat déle než po dobu tří měsíců, máte možnost, pokud si po dobu minimálně dalších tří měsíců zajistíte pracovní místo. Poté se již musíte vypořádat pouze s potřebnými povoleními na místních úřadech a váš pobyt již nebude časově limitován.

Měna a ceny

Oficiální měnou Islandu je islandská koruna. Sto islandských korun vyjde v přepočtu na necelých 18 korun českých. V Reykjavíku v mnoha hotelech či restauracích smíte platit eurem. Ačkoli jsou banky i bankomaty dostupné v každém městě i větší vesnici, vyplatí se s sebou nosit menší hotovost.

Island byl a dodnes je velmi drahou zemí a i když budete cestovat v levném stylu, počítejte s výraznějšími výdaji. Díky možnosti strávit dovolenou ve stanu, využívat místních kempů a samostatného vaření i stravování však můžete náklady snížit na minimum. Nemusíte však nutně spát jen pod stanem a jíst konzervy, abyste si užili velkolepou dovolenou za přijatelnou cenu. Při pečlivém výběru ubytovny, cestování hromadnou dopravou a občasné ochutnávce místní speciality se váš rozpočet příliš nenavýší.

Zdraví a bezpečí

Stejně jako do ostatních zemí je i před cestou na Island důležité uzavřít cestovní pojištění pro případ nutnosti využití zdravotní péče stejně jako pro případnou ztrátu zavazadel. Systém zdravotní péče na Islandu je, jak můžete čekat, na skvělé úrovni a většinou také dobře dostupný v každém městě. Anglicky mluvící personál je samozřejmostí stejně jako lékárna, která bývá ve větších městech otevřena i v nočních hodinách. Aby vás v případě nutnosti ošetřili bezplatně, postačí vám prokázat se platným průkazem pojišťovny a pasem.

Island je však zejména zemí volné krajiny, nezapomínejte tak na základní potřeby první pomoci, které byste s sebou měli vozit na každý delší výlet.
Vzhledem k místnímu klimatu může být největším rizikem prochladnutí či nepříjemnosti způsobené studeným suchým vzduchem. Nepodceňte proto výbavu a noste s sebou teplé oblečení, pleťový krém a balzám na rty.

Co se týče rizik v ostatních oblastech, Island je velmi klidnou a bezpečnou zemí, kde nepříjemnosti nehrozí vám ani dětem. K obecným doporučením však patří například obezřetnost při stopování či při nočním pohybu po temnějších ulicích Reykjavíku. Pokud byste se přeci jen setkali například s kapsářem, jednání s místní policií se nemusíte obávat. Stejně jako ostatní občané bývají i strážníci velmi ochotní a běžně znalí angličtiny.

Jazyk a kultura

Oficiálním jazykem země je Islandština. Podle někoho krkolomný, pro jiné však velmi půvabný jazyk, z nějž však smysl řečeného odhadnete jen velmi těžko. Vzhledem k tomu, že kromě samotného Islandu se touto řečí jinde nemluví, se místní děti již odmala učí také anglicky. S domluvou tak na většině míst nebudete mít problémy, jako všude se však i zde vyplatí mít v kapse drobný slovník s nejpoužívanějšími frázemi.

Islanďané jsou hrdým národem, který je právem pyšný na svůj původ sahající hluboko do historie. Přátelsky se zde však zachází se všemi turisty i návštěvníky.

Svátky se zde slaví jak křesťanské, tak i pohanské, s hostinami se tedy setkáte tradičně o Vánocích či Velikonocích, ale také při typicky místních oslavách. Mezi ně patří například únorové oslavy boha počasí Þorri, červnové slavnosti moře či divoký svátek Jónsmessa. Při něm se v červnu oslavují kouzelné bytosti a v těchto dnech nebuďte překvapení, pokud potkáte místní obyvatele pobíhat zcela nahé.

Jídlo a pití

Na Island se na rozdíl od mnoha jiných zemí nejezdí na gurmánské výlety, ochutnat zde můžete jedny z nejzdravějších pokrmů v celé Evropě. Cena za zdejší lahůdky je většinou vysoká, chcete-li na jídle ušetřit, budete se muset spokojit s bufetovými pokrmy ve fast foodech.

Vzhledem k místnímu klimatu a čisté přírodě se vám dostane nejčerstvějšího masa, ryb i zeleniny. Rozmanitou kuchyni však naleznete spíše ve velkých městech. Všude jinde se budete muset spokojit s víceméně stejnou nabídkou, která vždy zahrnuje jehněčí maso a různé druhy salátů. Ty můžete prostřídat buď běžným jídlem z fast foodů či si nakoupit místní potraviny a pustit se do vaření na vlastní pěst.

Mezi místní tradiční jídla patří například Harðifiskur, sušená treska, kterou místní obyvatelé často doslova žvýkají ke svačině samotnou či s máslem. Specialitou jsou samozřejmě mořské plody, na jejichž konkrétní druhy se restaurace dokonce specializují. Narazíte zde tak na odborníky na přípravu humrů či například sleďů. Máte-li rádi v jídle výzvu, okuste Hákarl neboli maso ze žraloka, které je před podáváním 6 měsíců uskladněno, aby bylo zbaveno všech škodlivých látek. Varováním vám budiž, že výraznou chuť této delikatesy nesnese ani mnoho místních obyvatel.

Vedle ryb je národním jídlem samozřejmě jehněčí maso připravované na mnoho způsobů. Ochutnat můžete také krocana, soba či dokonce papuchalka. Trošku sporným bodem jídelníčku islanďanů jsou také velryby a tuleni, jejichž lov zde dodnes není úplnou výjimkou.

Země je proslulá nabídkou vynikající kávy, kterou místní občané konzumují s velkou oblibou. Jedná se o natolik běžný nápoj, že v supermarketech jej zákazníci běžně mají volně k dispozici a při koupi šálku v kavárně se automaticky počítá s tím, že si jej znovu zdarma doplníte.

Pokud po dobu dovolené nevydržíte bez přípitku, počítejte s výraznějšími výdaji, neboť cena alkoholu je zde neobvykle vysoká. Paradoxně je však nezřízené pití oblíbenou zábavou místních obyvatel.

zobrazit více

Vkládej nový obsah

Čím více informací máme, tím lépe můžeme sloužit tobě i ostatním s výběrem zajímavých míst a turistických cílů.
Už jsme rozdali 20001 pírek.

1 pírko = 1 koruna