Stravování v Dánsku
Snídaně v Dánsku bývají velmi výživné. Setkáte se s vejci na slanině, ovesnou kaší a bílou kávou. Oběd není považován za hlavní jídlo dne, a tak čekejte tradiční obložené chleby či smørrebrød, tedy vydatně obložený tmavý žitný chléb, často doplněný lehkou rybou. Obědy jsou často podávány ve formě Koldt bord (studený stůl), což je obdoba našeho švédského stolu.
Nejdůležitějším jídlem dne je večeře, skládající se z polévky, druhého chodu a salátem či kompotem. Často je také doplněna vyhlášenými dánskými sýry.
Speciality dánské kuchyně
V dánské kuchyni se často setkáme s rybami, a to především vařenými, oblíbené jsou ale i další druhy masa, podávané s brambory či zeleninou. Tradiční polévka je z piva a drůbků.
Předkrmy a zákusky
Dánové si také velmi pochutnávají na sladkých pokrmech. V oblibě jsou ořechy, které najdeme v pudingu, na koláčích či věnečcích. Sladká chuť by vás neměla překvapit, ani pokud si objednáte dánskou jitrnici!
Tradiční a populární pití
Velmi oblíbeným nápojem je pivo, zejména světoznámé značky Carlsberg a Tuborg. Nepočítejte však s tím, že si po jídle dáte skleničku piva „na trávení“, jako u nás. V Dánsku se jednotlivé chody prokládají panákem Snapsu, tedy jakéhokoliv čirého destilátu. Národním nápojem je Gammel Dansk, kořeněný bylinný likér.