Lucemburská kuchyně a stravování
Lucemburskou kuchyni lze charakterizovat jako severoevropskou kuchyni, pro kterou je typické používání místních produktů. Pokud si nechcete pochutnat na typických lucemburských jídlech, jistě zde najdete i nabídku pokrmů japonských, italských či z jiných oblastí. Zdejší jídlo je velmi kvalitní.
Lucemburská kuchyně hodně přejala z kuchyně francouzské a německé. Za národní jídlo lze považovat polévku Bouneschlupp, skládající se ze zelených fazolek, na drobno nakrájených brambor, opékaných koleček párků či klobásek spolu se smetanou.
Ve stravě najdete i ryby, prosluly například slávky, ale často v nabídce najdete i štiky a pstruhy, kteří se nachází ve zdejších řekách a jezerech.
Speciality lucemburské kuchyně
Mnoho jídel je vyrobeno z brambor. Oblíbené jsou například pohankové knedlíčky (Stäerzelen) se smetanou a slaninou. Nebo třeba zkuste kopřivovou polévku (Brennesselszopp), kterou Lucemburčané rádi jedí na jaře.
Předkrmy a dezerty
Labužnící sýrů nechť ochutnají lucemburský sýr Kachkéis. Oblíbený pokrm představují také sladké omelety podávané s ovocnými omáčkami či likérem.
Tradiční a populární pití
Ve světě proslulo i víno pocházející z oblasti kolem řeky Mosely, které je ceněno pro svou suchou, svěží chuť. Pěstují se zde především odrůdy jako Rivaner, Riesling, Pinot Blanc a další. Ze značné části sklizně se vyrábí šumivé víno Crémant Luxembourgeois.
V Lucemburku sídlí i proslulý výrobce čokolády Namur.