Jídlo a pití v Lucembursku

Lucemburská kuchyně a stravování

Lucemburskou kuchyni lze charakterizovat jako severoevropskou kuchyni, pro kterou je typické používání místních produktů. Pokud si nechcete pochutnat na typických lucemburských jídlech, jistě zde najdete i nabídku pokrmů japonských, italských či z jiných oblastí. Zdejší jídlo je velmi kvalitní.

Lucemburská kuchyně hodně přejala z kuchyně francouzské a německé. Za národní jídlo lze považovat polévku Bouneschlupp, skládající se ze zelených fazolek, na drobno nakrájených brambor, opékaných koleček párků či klobásek spolu se smetanou.

Ve stravě najdete i ryby, prosluly například slávky, ale často v nabídce najdete i štiky a pstruhy, kteří se nachází ve zdejších řekách a jezerech.

Speciality lucemburské kuchyně

Mnoho jídel je vyrobeno z brambor. Oblíbené jsou například pohankové knedlíčky (Stäerzelen) se smetanou a slaninou. Nebo třeba zkuste kopřivovou polévku (Brennesselszopp), kterou Lucemburčané rádi jedí na jaře.

Předkrmy a dezerty

Labužnící sýrů nechť ochutnají lucemburský sýr Kachkéis. Oblíbený pokrm představují také sladké omelety podávané s ovocnými omáčkami či likérem.

Tradiční a populární pití

Ve světě proslulo i víno pocházející z oblasti kolem řeky Mosely, které je ceněno pro svou suchou, svěží chuť. Pěstují se zde především odrůdy jako Rivaner, Riesling, Pinot Blanc a další. Ze značné části sklizně se vyrábí šumivé víno Crémant Luxembourgeois.

V Lucemburku sídlí i proslulý výrobce čokolády Namur.

teeCestovní průvodce

Vkládej nový obsah

Čím více informací máme, tím lépe můžeme sloužit tobě i ostatním s výběrem zajímavých míst a turistických cílů.
Už jsme rozdali 101107 pírek.

1 pírko = 1 koruna