V bulharské kuchyni dochází k míšení několika různých kuchyní. I přesto je tato kuchyně specifická svou chutí.
Na každém rohu se zde prodávají kebaby, ve kterých jsou Bulhaři opravdoví mistři. Zakládají si také na konzumaci mořských plodů. Nejpopulárnější jsou pravděpodobně smažené grundle, které jsou opravdovou pochoutkou, navíc se prodávají opravdu za hubičku. Další specialitou je bulharský světlý chléb. Chutná výborně, když je čerstvý, proto s jeho konzumací nečekejte. Pokud budete chtít ochutnat bulharský balkánský sýr, zvažte, zda o to opravdu stojíte. Svou chutí totiž ani zdaleka nepřipomíná balkánský sýr, na který jsme zvyklí u nás.
Tradiční a populární pití
Za národní nápoj je považována rakija. V Česku bychom tento nápoj mohli přirovnat k naší slivovici. Bulhaři jej považují nejen za vynikající nápoj, ale berou ho také jako přírodní lék.