Stravování v Litvě
Litevská kuchyně je založena především na zelenině, kterou si lidé byli schopni sami vypěstovat, hlavní podíl tedy tvoří brambory, dále například červená řepa, zelí, či houby. Ač to může znít jako zdravá, lehká kuchyně, nenechte se zmást, mnoho jídel je dochucováno tučnou smetanou či políváno rozpuštěným sádlem.
Speciality litevské kuchyně
Tradičním litevským jídlem je cepelinai, tedy bramborové knedlíky plněné masem, které se před servírováním posypou slaninou či škvarky a zalijí smetanou. Knedlíky se mohou připravovat i na sladko s tvarohem. Podobným a také velmi oblíbeným pokrmem jsou bramborové placky blynai, podávané s mletým masem, polité smetanou. Z polévek se nejčastěji setkáte se studeným borščem- šaltibarščai.
Předkrmy a dezerty
Jako dezert si Litevci rádi dopřávají koláče s jablky, švestkami, meruňkami či dalším ovocem.
Tradiční a populární pití
Pokud vám vyschne v ústech, ochutnejte tradiční alkoholické mošty, které se zde vyrábějí z nejrůznějších druhů ovoce. Oblibě se těší také pivo, litevsky alus, vychvalované jsou značky Kalnapilis a Švyturys. Na zahřátí se v Litvě pijí bylinné likéry či medovina a samozřejmě vodka, která se ale ve většině případů dováží z Polska či Ruska.
Pro řidiče je pak v nabídce Gira, kvašený nealkoholický nápoj z obilovin, kmínu, rozinek a jahod.