Zajímavostí Monaka je, že při jeho malé velikosti je zde téměř nemožné cokoli pěstovat, a proto se všechny potraviny dováží ze zahraničí.
Monacká kuchyně
Co se týče monacké kuchyně, jedná se o skoro přesnou kopii kuchyně francouzské. Hlavní součástí téměř každého jídla jsou ryby, nejčastěji tresky a ančovičky. V zemi se také daří pěstování česneku, cibule a oliv, a proto ani ty nejsou v pokrmech žádnou výjimkou.
Speciality monacké kuchyně
Mezi regionální speciality patří například barbagiuan, fougasse, socca nebo stocafi. Barbagiuan je sladké pečivo, které je naplněno sýrem, rýží, pórkem, případně dýní nebo špenátem. Co se týče fougasse, jedná se opět o sladké pečivo, tentokrát z pomerančového těsta, které je posypané ořechy a semeny anýzu. Socca je jiný název pro palačinky vyrobené z cizrnové mouky. Zmíněné stocafi jsou tresky vařené v rajské omáčce. V Monaku si každý milovník jídla přijde na své.
Tradiční a populární pití
Když přijde na pití, dominují zde převážně vína, jejichž tradice se sem přenesla z Itálie a Francie.
Oblíbené šampaňské
Za národní pití je ale považováno šampaňské. Je zvykem, že kdykoli se stravujete venku, ať už jdete na oběd či večeři, je téměř vaší povinností si k jídlu objednat sklenku šampaňského.