Srbská kuchyně a stravování
V tradiční srbské kuchyni nesmí chybět maso, a to především vepřové. Konzumovat ho můžete například jako pokrm Pljeskavica, připravený z mletého masa a koření, které mu dává specifickou chuť. Ta se může trochu lišit podle oblasti, každá lokalita má svoji recepturu.
Maso s kořením se griluje a podává v kulatém pečivu lepinja spolu se zeleninou. Obdoba tohoto pokrmu jsou čevapčiči, které se liší pouze tvarem. Maso se nepodává jako placka, nýbrž jako malé válečky.
Dalším pokrmem, který jistě budete znát i vy, je ražnjiči, tedy na jehle napíchnuté maso prokládané kousky zeleniny, pečené na grilu.
Tradiční pokrmy a speciality
Oblíbenou pochoutkou je burek nebo také srbská pita. Ta je připravovaná z listového těsta a plněná sýrem, špenátem, nebo všudypřítomný mletým masem.
Tradiční balkánská snídaně - Burek se sýrem
Na srbském stole nesmí chybět zeleninové saláty, například dobře známý šopský salát s balkánským sýrem nebo fetou, zelný salát z krouhaného zelí se solí, pepřem a olivovým olejem. Ke každému pokrmu je také přidávána pokrájená cibule.
Tradiční a populární pití
Nejčastějším nealkoholickým nápojem je káva. Tradiční pro Srbsko je ale pálenka rakija, vyráběná z nejrůznějšího ovoce, nejčastěji však švestek či meruněk.