Široká nabídka jídel a nápojů v Chorvatsku přirozeně odráží geografickou polohu země, kdy se mísí středoevrospký vliv s jedinečně širokou paletou mořských plodů a ryb středomoří. Ochutnat tak můžete jak místní speciality, tak i klasické těstoviny, řízek, pizzu či jiná univerzální jídla. Ve většině měst naleznete velký výběr restaurací či tavern, které vám k jídlu nabídnou o něco lidovější atmosféru.
Stravování v Chorvatsku
Díky horku je zvykem oběd v pozdějších hodinách, kolem poledne tak ještě stále na většině míst narazíte na vynikající svačiny či brunche v nejrůznějším provedení. V dopoledních hodinách také narazíte na mnoha náměstích na trhy, kde si můžete koupit to nejlepší sezónní ovoce, zeleninu, čerstvé pečivo a také ryby a mořské plody.
Speciality chorvatské kuchyně
Mezi místní speciality patří jednoznačně šunka „pršut“, polotvrdé sýry či ostřejší paprikové klobásy. Sýr je oblíbenou ingrediencí i ve vařených pokrmech a najdete ho ve všech možných podobách téměř všude – ať už čerstvý, grilovaný či zapečený a nejčastěji v kombinaci s vepřovým masem. Oblíbené je i maso jehněčí, které se nejčastěji připravuje na rožni a již zdálky svou vůní a křupavou kůrčičkou láká mnohé kolemjdoucí.
Populární chorvatské pokrmy:
- Pršut - vepřová šunka naložená v soli, dochucená přirodním kořením a sušená na vzduchu
- Janjetina / teletina ispod pećnice - příprava jehněčího nebo telecího masa v hrnci na žhavém popelu nebo uhlím
- Blitva s krumpirom - brambory s mangoldem na oleji a česneku
- Ćevapi a pljeskavice - lahodné mleté maso ve formě válečků (čevapčiči) nebo karbenátku (pljeskavice)
- Zagorski strukli - závin z těsta a čerstvého kravského sýra pečeného v troubě
Mořské plody na sto způsobů
Nejspokojenější zde budou jednoznačně milovníci mořských plodů, kteří mohou ochutnat vše od salátu s chobotnicí, přes humra na mnoho způsobů, mušle či kraby, až po grilované čerstvé ryby mnoha druhů. V mnoha restauracích si dokonce můžete sami ukázat, kterou rybu si přejete ochutnat.
Populární chorvatské pokrmy z mořských plodů:
- Crni rižot - černé rizoto z chobotnice, sépie nebo olihně - základní rybí pokrm po celé zemi
- Salata od hobotnice - salát z chobotnice
- Brodet sa palentom - guláš z mořských plodů a ryb, který se nejčastěji jí s kukuřičnou polentou
- Škampi na buzaru - celé krevety vařené na oleji, rajčatech a červeném víně
- Riba sa žaru - grilovaná čerstvá ryba například typu mořský vlk, jazyk obecný nebo pilobřich ostnitý podávaný s regionálními přílohami
Předkrmy a zákusky
Nejoblíbenějším dezertem je pochopitelně jadranská zmrzlina, kterou si můžete dát téměř na každém rohu samotnou či například s tenoučkou palačinkou. Zapomenout nelze ani na lahodný a nadýchaný Kremšnite, krémový zákusek vyšlehaný žloutkovým krémem a ochucený vanilkou. Ochutnat byste měli i slavnostní zákusek Fritule, měkké voňavé koblížky posypané moučkovým cukrem.
Tradiční a populární pití
V Chorvatsku najdete jak širokou nabídku piv, mezi nejznámější Ožujsko a Karlovačko, tak i velký výběr vín, která v posledních letech pocházejí čím dál více z domácí produkce. Levné stolní víno najdete všude, ale pokud si chcete užít lepší víno, zkuste červené víno Dingač nebo bílé Pošip.
Pokud milujete kávu, tak jste na správném místě. Káva je pro Chorvaty existenčně důležitá a kavárny najdete na všech místech včetně venkova. Jedná se o místo, kde se setkávají přátelé a kde se diskutuje vše důležité.
Nejznámějším tvrdým alkoholem je místní Rakije, tedy pálenka vyráběná většinou z hroznů. Za vyzkoušení však stojí i ostatní druhy pálenek vyráběné z nejrůznějších druhů bylinek či ovoce. Mezi oblíbené patří zejména Travarica, destilát s přísadou bylinek a trav.
Ať už se rozhodnete ochutnat jakýkoli nápoj, nezapomeňte se naučit kouzelné slovo: Živjeli! - Na zdraví!