Kazašská kuchyně a speciality
Kazašská kuchyně je založena na mase. Méně se tu jí vepřové, více skopové a koňské maso. Příloha k masu, rýže či brambory, je většinou malá a ke všem jídlům se jí chléb.
Dalším populárním jídlem je plov, který seženete absolutně ve všech restauracích a jídelnách a to vždy na několik způsobů.
Populární ovoce
Jih Kazachstánu má teplejší podnebí a tak se tu daří mnoha druhům ovoce. Nejznámější jsou jablka, vždyť Alma Ata zmámená v překladu Města jablek. Alamatinská jablka byste neměli zapomenout ochutnat! Populární je tu i ovoce khaki.
Stravování v Kazachstánu
Velmi populární je stravování se v samoobslužných jídelnách, rusky stolovaja. Najdete je téměř v každé ulici i v každém obchodním domě.
Ve všech supermarketech jsou kazašské výrobky jasně a zřetelně označeny. Až si budete kupovat čokoládu, tak čokoláda označená pouze jako čokoláda je hořká, u mléčných čokolád bývá na obale specifikováno, že se jedná o mléčnou.
Tradiční a populární pití
Populárním nápojem je čaj, je tu oblíbenější než káva a v restauracích se běžně prodává nejen po šálcích, ale i po konvičkách.
V Almatinské oblasti je i několik vinařství, kupte si v supermarketu nějaké místní víno, zcela jistě nezklame! Populární tu je i pití piva, dováží se sem pivo z Ruska, ČR i dalších zemí, tudíž výběr piv v obchodech je velmi bohatý.
Alkohol je povoleno pít až od 21 let věku.