Turecká kuchyně a stravování
Turecká kuchyně je jednou z nejvyhlášenějších na celém světě. Vychází zejména z čerstvých místních surovin a nabízí mnoho zajímavých pokrmů i pro ty nejvybíravější labužníky.
Synonymem místního kulinářského umění je pro mnohé kebab, když se však odvážíte ochutnat i jiné lahůdky, nebudete litovat. Pokud si však netroufnete s jídlem experimentovat, ve všech městech jsou k dostání běžné fast foody i kvalitnější řetězce například italské kuchyně.
Speciality turecké kuchyně
Rychlé občerstvení na ulicích nabízí rozmanité druhy kebabů, tortill, baget a sendvičů plněných zeleninou, jehněčím masem či mořskými plody. V přímořských letoviscích jsou běžně dostupné plněné mušle, které však s sebou, zejména v letních měsících, nesou riziko otravy. Další místní specialitou jsou například mantı, tradiční masem plněné ravioli přelité jogurtem a kořeněným olejem.
Sladkosti a dezerty
Turecko je rájem sladkostí a v mnoha specializovaných obchodech vás budou lákat desítky druhů u nás známého tureckého medu, chalvy či skutečně velmi sladké baklavy.
Tradiční a populární pití
Tradičním tureckým nápojem je káva, ačkoli má jen pramálo společného s „turkem“, jak jej známe u nás. Čerstvě namletá se připravuje vzkypěním ve speciální nádobě, ze které se lije do drobných šálků rovnou či přes sítko. Lahodná káva se zde pije nejčastěji oslazená cukrem a bez mléka.