Jídlo a pití na Sicílii

Sicilská kuchyně představuje jednu z věcí, díky které se návštěvníci rádi vrací. Není pouze druhem italské kuchyně, snoubí se zde chutě Řecka, Španělska, Francie i část arabských zvyků. Na Sicílii je zvykem vařit z čerstvých a hlavně místních surovin, jako jsou například citrusy, olivy, rajčata nebo mořské plody. Samozřejmou součástí sicilské kuchyně jsou těstoviny a také pizza. Kromě nich si ale pochutnáte i na jiných lahodných pokrmech.

Speciality sicilské kuchyně

Jedním z nejznámějších jídel je arancini, což jsou rýžové kuličky často naplněné masovou směsí, hráškem a sýrem, obalené ve strouhance a osmažené. Arancini se jím říká proto, že svým tvarem a zlatavou až oranžovou barvou připomínají pomeranče (arancina znamená v překladu malý pomeranč).

Jako lehké jídlo ochutnejte rozhodně salát caponata. Jedná se o salát tvořený uvařenou zeleninou, převážně lilkem, dochucený je pak celerem, octem, kapary a také sladkokyselou omáčkou. Salát se vyskytuje v různých variacích, s mrkví, olivami, barmborami, v Palermu jej seženete dokonce s chobotnicí.

Dalším z velmi dobrých sicilských pokrmů jsou cannoli. Jedná se v podstatě o trubičky, které jsou naplněné sýrem ricotta. Variace jsou pak různé, můžete se setkat s cannoli, které jsou naplněné zároveň i čokoládou, pistáciemi nebo ovocem.

Předkrmy a dezerty

Obecně se na Sicílii setkáte s velmi lahodnými dezerty, mezi které pattří take například cassata, speciální dort, který je naplněný likérem nebo ovocnou šťávou, pokrytý ricottou a ozdobený kandovaným ovocem. Neodoláte ani pokrmu Cassatelle alla Trapanese, což jsou smažené taštičky naplněné ovčím mlékem, ricottou a čokoládou. Stačí je jen posypat trochou cukru a jíst ještě teplé, aby se čokoláda rozplývala na jazyku.

Napůl mezi nápojem a dezertem se nachází granita. Strukturou se podobá ledové tříšti, i proto je servírován se lžičkou i brčkem. Vyrábí se z čerstvého ovoce, nejčastěji citrusů, a ledu.

Tradiční a populární pití

Velmi oblíbené je také limoncello, což je citronový likér. Po jídle se často servíruje bylinkový likér Amaro Siciliano.

Víno ze Sicílie

Nápojem Sicílie je pak víno. Podmínky na Sicílii jsou totiž více než vhodné pro pěstování vinné révy, a tak právě tady najdete jedny z nejlepších vín na světě. Červená vína jsou těžká, obsahují zhruba 13% alkoholu a konzumují se převážně večer, a to k pečenému nebo grilovanému masu. Naopak vína bílá jsou spíše lehčí, s obsahem alkoholu kolem 12% a hodí se k rybám, pečivu či těstovinám. Vyjímečným vínem je pak Marsala, což je dezertní víno, které se vyrábí ve stejnojmenném sicilském městě. Používá se nejen jako víno, ale díky své výrazné chuti také jako součást různých receptů.

katie_miaCestovní průvodce

Vkládej nový obsah

Čím více informací máme, tím lépe můžeme sloužit tobě i ostatním s výběrem zajímavých míst a turistických cílů.
Už jsme rozdali 28823 pírek.

1 pírko = 1 koruna