Stravování v Lotyšsku
Lotyšská kuchyně je již dle starodávných zvyků poměrně jednoduchá, nicméně výživná a chutná, obměňující se dle roční doby a aktuální úrody. Celoročně najdeme v lotyšské kuchyni vepřové maso, zvěřinu a ryby z blízkého moře. Své místo mají také luštěniny, využívané k vaření nejrůznějších kaší, zelí a jako příloha brambory či tradiční sladkokyselý černý chléb z žitné mouky. V letních měsících a na podzim jsou časté koláče s lesními plody, ve slaných pokrmech zase najdeme mnoho hub. Ty, které se nevyužijí čerstvé, se nakládají a schovávají na zimu.
Speciality lotyšské kuchyně
Národním jídlem je kaše „ putra“ s kyselým mlékem a „kaposti“, tedy zelím, dochuceným různou zeleninou. Opomenuty nesmí být ani oblíbené pirohy se slaninou.
Tradiční a populární pití
Národním likérem je takzvaný „černý balzám“, tedy čtyřiceti-pěti procentní likér ze směsi bylin a koření, který se skladuje v dubových sudech (přesná receptura je ale tajná, podobně jako u pravé Coca-Coly). Nejoblíbenějším nápojem je ale pivo, které se často vaří i v domácích podmínkách dle opravdu tradičních receptur.
Dále se hojně pije káva a čaj. Stejně jako v ostatních pobaltských zemích je také častá konzumace mléka a mléčných výrobků.