Stravování ve Finsku
Finská kuchyně vyniká zejména jednoduchostí. Jedná se o směsici různých kultur, kdy jde zejména o sousedící státy, jako je Švédsko, Laponsko, ale i Rusko. Jakožto země tisíců jezer a také přímořský stát se Finsko zaměřuje především na lov ryb a jejich následnou konzumaci.
Speciality finské kuchyně
Specialitou je sobí a losí maso. Hlavní součástí jsou buď ryby a maso obecně, nebo naopak zejména zelenina a houby. Ve finské stravě se často vyskytují celozrnné produkty a také spousta bobulí jako jsou například borůvky, brusinky nebo ostružiník moruška. Významnou roli hraje i mléko a mléčné výrobky, které se používají jak v jídle, tak v pití.
Populární finské pokrmy
Mezi národní jídlo patří například Leipäjuusto, což je čerstvý kravský sýr. Pokrm může být servírovaný za tepla i za studena. Jeho podávání může být různé – s kávou, s džemem z brusinek nebo ostružiníku nebo jako náhrada sýru feta v různých salátech.
Dalším často konzumovaným pokrmem jsou zelné rolky. Finové jim říkají Kaalikääryleet. Jedná se o listy vařeného zelí, do kterých se zabalí náplně různých druhů. Náplň často tvoří maso nebo masové směsi, používá se ale i rýže, kroupy a jiné ingredience.
Předkrmy a zákusky
Mezi sváteční jídla, konkrétně dezerty, patří Mämmi, které se jí během velikonočních svátků. Dezert je vyroben z vody, žitné mouky a prášku ze sladového žita. Okořeněn je tmavou melasou, solí a sušenou pomerančovou kůrou. Směs se takto nechá přirozeně zesládnout po několik hodin a poté se teprve peče. Po upečení se musí nechat tři až čtyři dny „ladem“ a až poté se může konzumovat. Tradičně se dezert ukládal do misek z březové kůry zvané tuokkonen. Dodnes se na finských baleních, jež se prodávají v obchodech, objevuje obrázek březové kůry. Dezert se jí za studena a je podáván se šlehačkou, cukrem, vanilkovou polevou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Tradiční a populární pití
Finové jsou mimo jiné jedni z největších milovníků kávy. Kávu konzumují zejména černou překapávanou a to hned několikrát denně.
Ve Finsku se také vyrábí pivo různých druhů a nesmíme opomenout ani finskou vodku Finlandia, která má několikaletou tradici. Není ani možné nezmínit drink Salmiakki, což je nápoj dělaný z tradiční vodky a lékořice.