Madeirská kuchyně a stravování
Kuchyně představuje na Madeiře jedno z důležitých kulturních odvětví. Obyvatelé Madeiry dbají především na tradice, jež jsou také zobrazeny ve způsobu vaření. Obecně se říká, že čím blíže se dostanete k místním tradicím a proniknete do způsobu přípravy jídla, tím více si na něm ve výsledku pochutnáte.
Předkrmy v restauracích příliš nenajdete, je ale téměř tradicí začít jídlo takzvaným bolo do caco, což není nic jiného než pšeničný chléb servírovaný potřený česnekem a posypaný petrželkou. Často se také jí spolu s grilovanými přílipkami pokapanými citronem. Polévkoví gurmáni by měli vyzkoušet jak rajčatovou polévku sopa de tomate e cebola s pošírovaným vejcem, tak také polévku zvanou açorda, které se dělá z velkých kusů chleba, česneku, olivového oleje a vajíčka.
Tradiční pokrmy a speciality
Obyvatelé Madeiry jsou velikými milovníky masa. Mezi tradiční masové pokrmy patří espetada, carne de vinho e alhos a picado. Většina masových pokrmů se skládá z různého druhu masa nakrájeného na kousky, okořeněného převážně česnekem a jiným kořením. Picado je pokrm vhodný pro větší skupiny lidí, tvoří jej hovězí kousky naložené v česneku, okořeněné červenou paprikou, grilované na pánvi a podávané s hranolky. Zajímavostí je, že tento pokrm jedí všichni z jednoho talíře. Díky dlouholeté tradici rybaření jsou součástí kuchyně i ryby a mořské plody, jako jsou treska, tuňák, oliheň a jiné.
Tradiční Espetada da Madeira na špejli
Předkrmy a dezerty
Pakliže máte mlsný jazýček, ani na Madeiře nepřijdete zkrátka. Téměř v každé restauraci, kavárně i baru narazíte na širokou nabídku dortů, zákusků a sladkostí. Tradičním dezertem je například queijadas, což je kombinace sýru, vajíčka a cukru. Mezi oblíbené patří také medové sušenky nebo medový dort zvaný bolo de mel, který se jí především v období Vánoc.
Tradiční a populární pití
Mezi tradiční pití na Madeiře patří zejména místní víno, které je jedním z nejlepších na světě. V restauracích se běžně podává ve formě aperitivu, popřípadě jej můžete pít i během dezertu.
Dalším typickým nápojem je místní rum zvaný Aguardente, který se vyrábí z cukrové třtiny, je velice lahodný a také silný. Z tohoto rumu se připravuje i místní míchaný nápoj zvaný poncha. Jedná se o kombinaci rumu, medu, trochy cukru a především citronového džusu. Místní tento drink pijí především k vyléčení kašle a nachlazení, dobrý je ale i na zahřátí.
Mezi další netradiční drinky patří i nikita, což je nápoj vzniklý smícháním piva, zmrzliny a kousky ananasu. Samozřejmostí je taky lahodná káva, kterou domácí pijí i pětkrát denně. Nejznámějšími druhy kávy jsou bica, garoto nebo chinesa, jež jsou všechny jakousi variací běžného espressa.