Ruská kuchyně a stravování
Ruská kuchyně vychází ze stravy chudých rolníků žijících v nehostinných podmínkách. Základními potravinami jsou brambory, okurky, cibule, ryby a zvěřina, lesní plody a med. Dále tmavý chléb, a nejrůznější kaše, například z pšenice, ovsa či pohanky. Strava je často dochucována kysanou smetanou, koprem a petrželí.
Speciality ruské kuchyně
Na ruském stole nikdy nesmí chybět pořádná polévka. Snad nejznámější je ruský boršč. Jeho základem je hovězí vývar, červená řepa a další kořenová zelenina. Podává se se zakysanou smetanou ozdobená koprem. Tradiční polévkou konzumovanou již několik století je kapustová Šči, do které se dle možností rodiny přidávalo maso, mrkev nebo petržel, může se připravovat i z kyselého zelí.
Tradiční ruský boršč s červenou řepou
Dalšími polévkami připravovanými nakyselo je Soljanka, do které se kromě masa přidávají olivy, citron, rajčata a nakládané houby, naopak do Rassolniku z nakládané zeleniny se na zmírnění kyselosti přidávají ledvinky, drůbeží droby a zelenina. Podává se s porcí smetany. Oblíbená je také Okroška vařená z kvasu. Polévka může být zeleninová, masová či rybí. Podává se studená s vařeným vejcem a smetanou.
V kuchyni plné brambor a těsta se vyjímá pokrm Šašlik, marinované kousky masa prokládané cibulí grilované na jehlici.
Tradiční a populární pokrmy
Tradičními pokrmy jsou palačinky Bliny, plněné sladkými i slanými náplněmi, často ozdobené smetanou. Dále malé knedlíčky plněné masem, zvané Pelmeně, jejich obdobou jsou Vareniky, které mohou mít slanou i sladkou náplň. Velmi podobné jsou i Pirožki z kynutého těsta. Často se plní zelím, tvarohem či masem, ale také vejci, bramborami a houbami. Syrniki jsou tvarohové placičky ozdobené medem nebo smetanou. Běžně také na ulici narazíte na pochoutku Kartoška kroška, rozkrojenou bramboru ve slupce s různými přísadami.
Tradiční pelmeně - knedlíky plněné masem
Světoznámé hlavní jídlo ruského původu je Hovězí Stroganoff, tedy kousky dušeného hovězího masa s cibulí, zalité nakyslou smetanovou omáčkou, podávané se smaženými bramborami a kyselou okurkou.
Velmi oblíbenou pochoutkou je kaviár, podávaný s toastem nebo bliny. Svou tradici má také zmrzlina, která je ve velkém konzumována i v zimě.
Tradiční a populární pití
Národním nápojem je vodka. Nejznámějšími značkami jsou Stoličnaja a Moskovskaja, často jsou konzumovány ale spíše domácí samohonky, u kterých je důraz kladen spíše na obsah alkoholu než chuť. Jejich konzumaci nedoporučujeme kvůli možnému vysokému obsahu metylalkoholu. Vodku kupujte jen v ověřených obchodech, ve stáncích se často prodává samohonka přelitá do značkových lahví.
Velké popularitě se v poslední době těší pivo, radši ale ochutnejte tradiční kvas, nápoj z kvašeného chleba. Může být ochucen ovocem či bylinkami a díky nízkému obsahu alkoholu je přijatelný i pro děti.
Z nealkoholických nápojů je konzumován hlavně čaj. Ten se podává slazený cukrem, medem nebo džemem.