Praktické informace

Zde najdete praktické cestovní informace, které se vám můžou hodit při cestě do Chorvatska:

Vstupní podmínky

Jako členům Evropské unie vám ke vstupu do země postačí platný pas či občanský průkaz. Opatrní buďte, pokud jde o dovoz i vývoz konkrétního zboží. Dovézt si můžete nanejvýše 200 kusů cigaret, jeden litr tvrdého alkoholu a půl kilogramu kávy. Při odjezdu si naopak smíte odvézt nanejvýš 2000 kun v hotovosti. Pro váš klid je lepší na hranicích nahlásit převáženou elektroniku či například loď. Zajistíte si tak bezproblémový odjezd ze země. Vaši chlupatí miláčci vás mohou bez potíží doprovázet za předpokladu, že jim obstaráte platný očkovací průkaz.

Měna a ceny

Oficiální měnou země je kuna. Směnárny či banky naleznete v každém městě, stejně jako bankomaty. V hotelech a luxusnějších restauracích je možné platit kartou, stejně jako ve větších obchodech. Určitě se však vyplatí nosit s sebou alespoň menší částku v hotovosti.

Chorvatsko obecně nepatří mezi nejlevnější země, a připlatíte si tak například za ubytování, a to zejména v letních měsících. Ceny za jídlo a pití jsou však na většině míst velmi rozumné a srovnatelné s našimi poměry. Země nabízí také spoustu možností pro nízkorozpočtové ubytování.

Zdraví a bezpečí

Kriminalita je v Chorvatsku velmi nízká, obávat se nemusíte ani v nočních ulicích měst. Rizikem jsou v podstatě jen drobné pouliční krádeže. Klidněji se vám bude cestovat i spát, když necháte luxusní a drahé doplňky doma, před cestou se připojistíte a navíc si okopírujete svůj cestovní pas či občanský průkaz. Jednání s policií vás nemusí děsit, její příslušníci jsou většinou velmi ochotní a zdvořilí a často ovládají alespoň základy angličtiny.

Stejně tak vám zde nehrozí žádné výjimečné zdravotní nebezpečí v podobě zákeřných nemocí či otravy z jídla nebo vody. Pozor si dejte na rozpálených kamenitých stezkách, kde se mohou vyhřívat hadi. Nejdůležitější je pochopitelně ochrana před ostrým sluncem, a to zejména když se odráží od mořské hladiny. Dobré krémy a pokrývku hlavy tedy nepodceňujte, stejně jako dostatečné zásoby vody. V případě zdravotních potíží se obraťte na lékárnu – v každém městě by měla být alespoň jedna otevřená i přes noc a o víkendech. 

Jazyk a kultura

Oficiální jazyk země – chorvatština, je jedním z jihoslovanských jazyků. V mnohém je tedy podobná i naší mateřštině a význam spousty slov pro nás nebývá natolik těžké odhadnout. Po pár dnech si přivyknete na trochu krkolomnější znělost jazyka a postupně budete rozumět stále lépe jak nápisům, tak i mluvené řeči obchodníků a místních obyvatel.

Chorvatsko je země turisticky velmi populární, zejména ve větších městech tak často uspějete i s angličtinou či němčinou. Počítat však musíte s tím, že, například i při jednání s úřady či policií, ovládají zaměstnanci pouhé základy světových řečí.

Jídlo a pití

V Chorvatské kuchyni se mísí středoevrospký vliv s jedinečně širokou paletou mořských plodů a ryb. Ochutnat tak můžete jak místní speciality, tak i klasické těstoviny, pizzu či jiná univerzální jídla. Ve většině měst naleznete velký výběr restaurací či tavern, které vám k jídlu nabídnou o něco lidovější atmosféru.

Díky horku je zvykem oběd v pozdějších hodinách, kolem poledne tak ještě stále na většině míst narazíte na vynikající svačiny či brunche v nejrůznějším provedení. V dopoledních hodinách také narazíte na mnoha náměstích na trhy, kde si můžete koupit to nejlepší sezónní ovoce, zeleninu, čerstvé pečivo a také ryby a mořské plody.

Mezi místní speciality patří jednoznačně šunka „pršut“, polotvrdé sýry či ostřejší paprikové klobásy. Sýr je oblíbenou ingrediencí i ve vařených pokrmech a najdete ho ve všech možných podobách téměř všude – ať už čerstvý, grilovaný či zapečený a nejčastěji v kombinaci s vepřovým masem. Oblíbené je i maso jehněčí, které se nejčastěji připravuje na rožni a již zdálky svou vůní a křupavou kůrčičkou láká mnohé kolemjdoucí. 

Nejspokojenější zde budou jednoznačně milovníci mořských plodů, kteří mohou ochutnat vše od salátu s chobotnicí, přes humra na mnoho způsobů, mušle či kraby, až po grilované čerstvé ryby mnoha druhů. V mnoha restauracích si dokonce můžete sami ukázat, kterou rybu si přejete ochutnat.

Nejoblíbenějším dezertem je pochopitelně jadranská zmrzlina, kterou si můžete dát téměř na každém rohu samotnou či například s tenoučkou palačinkou.

Najdete zde jak širokou nabídku piv, tak i velký výběr vín, která v posledních letech pocházejí čím dál více z domácí produkce. Nejznámějším tvrdým alkoholem je místní rakije, tedy pálenka vyráběná většinou z hroznů. Za vyzkoušení však stojí i ostatní druhy brandy vyráběné z nejrůznějších druhů bylinek či ovoce 

 

zobrazit více

Vkládej nový obsah

Čím více informací máme, tím lépe můžeme sloužit tobě i ostatním s výběrem zajímavých míst a turistických cílů.
Už jsme rozdali 20001 pírek.

1 pírko = 1 koruna