• Destinace
    • Evropa
      • Albánie
      • Anglie
      • Belgie
      • Bělorusko
      • Bosna a Hercegovina
      • Bulharsko
      • Černá Hora
      • Česká republika
      • Chorvatsko
      • Dánsko
      • Estonsko
      • Finsko
      • Francie
      • Irsko
      • Island
      • Itálie
      • Kypr
      • Lichtenštejnsko
      • Litva
      • Lotyšsko
      • Lucembursko
      • Maďarsko
      • Makedonie
      • Malta
      • Monako
      • Německo
      • Nizozemsko
      • Norsko
      • Polsko
      • Portugalsko
      • Rakousko
      • Řecko
      • Rumunsko
      • Rusko
      • Severní Irsko
      • Skotsko
      • Slovensko
      • Slovinsko
      • Španělsko
      • Spojené království
      • Srbsko
      • Švédsko
      • Švýcarsko
      • Turecko
      • Ukrajina
      • Wales
    • Severní Amerika
      • USA
    • Místa
    • Počasí
    • Praktické informace
    • Doprava
    • Záhřeb
      • Botanická zahrada v Záhřebu
      • Hřbitov Mirogoj
      • Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Štěpána
      • Kostel sv. Marka v Záhřebu
      • Lauba
      • Muzeum umění a řemesel v Záhřebu
      • Náměstí guvernéra Jelačiče
      • Park Maksimir
      • Záhřebská zoo
    • Split
      • Diokleciánův palác
      • Kostel a klášter sv. Františka ve Splitu
      • Mořské akvárium
      • Náměstí Bratří Radićů
      • Poloostrov Marjan
      • Promenáda Riva
      • Splitská katedrála
    • Dubrovník
      • Dominikánský klášter s muzeem
      • Dubrovnická katedrála
      • Dubrovnické akvárium
      • Dubrovnický letní festival
      • Františkánský klášter v Dubrovníku
      • Hora Srđ
      • Kostel sv. Blažeje v Dubrovníku
      • Městské hradby
      • Námořní muzeum Dubrovník
      • Onofriova fontána
      • Palác Sponza
      • Rektorský palác
      • Slavnosti svatého Blažeje
      • Synagoga v Dubrovníku
    • Istrie
      • Jeskyně Baredine
      • Národní park Brijuni
      • Novigrad
      • Pazin
      • Poreč
      • Pula
      • Rovinj
    • Plitvická jezera
      • Dolní jezera
      • Horní jezera
      • Jeskyně Šupljara
    • Jižní Amerika
      • Argentina
      • Brazílie
      • Ekvádor
      • Paraguay
      • Peru
    • Afrika
      • Egypt
      • Kapverdy
      • Maroko
      • Tunisko
    • Asie
      • Čína
      • Filipíny
      • Japonsko
      • Kazachstán
      • Kyrgyzstán
      • Myanmar
      • Srí Lanka
      • Thajsko
      • Vietnam
    • Šibenik
      • Františkánský kostel a klášter v Šibeniku
      • Katedrála sv. Jakuba
      • Městské muzeum v Šibeniku
      • Pevnost sv. Michala
    • Austrálie & Oceánie
      • Nový Zéland
    • Přírodní park Medvednica
      • Jeskyně Veternica
      • Medvedgrad
    • Dakovo
      • Biskupský palác v Dakovo
      • Hřebčín lipicánů v Dakovo
      • Katedrála sv. Petra a Pavla v Dakovo
    • Ostrov Korčula
      • Město Korčula
    • Ostrov Mljet
      • Národní park Mljet
      • Polače
    • Ostrov Lokrum
      • Botanická zahrada na Lokrumu
    • Zadar
      • Archeologické muzeum v Zadaru
      • Františkánský klášter v Zadaru
      • Katedrála sv. Anastázie
      • Kostel sv. Chrysogona
      • Kostel sv. Donáta
      • Kostel sv. Šimona
      • Mořské varhany
      • Muzeum antického skla v Zadaru
      • Opevnění Zadaru
      • Pozdravy slunci v Zadaru
      • Římské Forum v Zadaru
    • Ostrov Pag
      • Město Pag
    • Ostrov Cres
      • Beli
      • Cres
      • Osor
      • Valun
      • Vranské jezero na Cresu
    • Ostrov Lošinj
      • Mali Lošinj
      • Veli Lošinj
    • Ostrov Rab
      • Rab
    • Ostrov Krk
      • Baška
      • Jeskyně Biserujka
      • Kostelík sv. Donata
      • Krk
      • Ostrůvek Košljun
      • Vrbnik
    • Vranské jezero
    • Varaždin
      • Františkánský klášter a kostel
      • Galerie starých a nových mistrů
      • Městské muzeum Varaždinu
      • Radnice ve Varaždinu
      • Špancirfest
      • Svět hmyzu v Hercerově paláci
      • Varaždinská katedrála
      • Varaždinský hřbitov
    • Marija Bistrica
      • Poutní kostel Panny Marie
    • Sisak
      • Městské muzeum v Sisaku
      • Pevnost Stari Grad
    • Přírodní park Lonjsko polje
    • Osijek
      • Kostel sv. Michaela Archanděla
      • Kostel sv. Petra a Pavla
      • Muzeum výtvarného umění
      • Slavonské muzeum
      • Výstava mušlí a fosílií Gloria Maris
      • Zoo Osijek
    • Přírodní park Kopačevská bažina
    • Rijeka
      • Astronomické centrum
      • Hrad Trsat
      • Kapucínský klášter a kostel Panny Marie Lurdské
      • Katedrála sv. Víta v Rijece
      • Kostel Panny Marie v Trsatu
      • Městská hodinová věž v Rijece
      • Městské muzeum v Rijece
      • Mezinárodní karneval v Rijece
      • Námořní a historické muzeum chorvatského přímoří
      • Přírodovědecké muzeum
    • Primošten
      • Kostel sv. Juraje
      • Pláž Raduča
    • Pevnost Nehaj
    • Přírodní park Telašcica
    • Omiš
      • Fortica
      • Mirabela
    • Národní park Kornati
    • Národní park Krka
      • Skradinski buk
    • Přírodní park Velebit
      • Národní park Paklenica
      • Národní park Severní Velebit
    • Trogir
      • Čipiko palác
      • Katedrála sv. Vavřince
      • Klášter sv. Mikuláše
      • Pevnost Kamerlengo
    • Vstup
    • Cesta
    • Měna
    • Zdraví
    • Kultura
    • Jídlo
  • Rady na cestu
  • Inspirace
  • Přihlásit
  • Přihlásit
Štědrovečerní večeře by Chris (Flickr)
  • Destinace
  • Články
  • Destinace /
  • Světová tradiční vánoční jídla

Světová tradiční vánoční jídla

Vánoce se kvapem blíží a ze všech stran na nás působí vánoční atmosféra. Přes nepříjemné davové šílenství v obchodních domech či na vánočních trzích, se však každý rok na toto období mnozí z nás velice těší. Vánoce jsou u nás tradičním svátkem, který velmi prožíváme, a na tradice mnohdy nedáme dopustit.

Tento svátek je spojován s celou řadou zvyků, ale především s tradičními vánočními pochoutkami. Češi si jistě okamžitě vybaví vánoční cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, linecké koláčky, perníčky, pracny, k večeři patří kapr s tradičním bramborovým salátem. Víte, ale s jakými laskominami se setkáte o vánočních svátcích ve světě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího či nejzajímavějšího, co můžete na Vánoce ve světě ochutnat:

Le Reveillon, Francie

„Le Reveillon“ patří k Vánocům ve Francii jako v České republice kapr a salát. Le Reveillon je označením pro celou vánoční večeři, která je konzumována povětšinou po půlnoci, tedy poté, co se Francouzi vrátí z půlnoční mše. Původ tohoto názvu je jednoduchý, réveiller totiž znamená probudit se – cílem je tedy zůstat vzhůru, abyste si mohli užít tradiční francouzskou vánoční večeři. Jako předkrm se povětšinou servírují „foie gras“ neboli po česku husí játra. Setkat se však můžete i například s ústřicemi. Tak jako u nás na svatého Martina, ve Francii je na Vánoce hlavním chodem husa, avšak plněná kaštanovou nádivkou. Však jak u předkrmu tak u hlavního chodu záleží na regionu a tradicích, tudíž se můžete setkat s celou řadou variací a ochutnat lze i krocana. Konečně tradiční vánoční dezert je „la buche de noel“ čili jakási piškotová čokoládová roláda naplněná krémem upravená do tvaru větve stromu či kmenu. A nebylo by to ono, kdyby se k francouzskému pokrmu nepilo šampaňské.

La buche de noel

La buche de noel - photo by: Kelly Sue DeConnick (Flickr), CC BY-SA 2.0

Vánoční puding a krocan, Anglie

V Anglii se tradičně vánoční jídlo podává v odpoledních hodinách či přesně v poledne 25. prosince, kdy se jako v USA rozdávají dárky. V tento čas se v anglických domácnostech obvykle podává pečený krocan či husa, brusinková omáčka, pečené brambory či například prase v županu (drobné párečky obalené v slanině). Klasickým dezertem je vánoční puding se sušeným ovocem, ořechy, flambovaný s brandy. Zajímavostí je, že se po jeho uvaření nekonzumuje hned, ale tak jako mnohé francouzské sýry, se v podstatě nechá několik týdnů „uzrát“, musí se tedy připravovat s předstihem.

Flambovaný vánoční puding

Flambovaný vánoční puding - photo by: Simon Pearson (Flickr), CC BY-NC 2.0

Nocha Buena a Puto bumbong, Filipíny

Filipíny jsou známé především katolismem a pro nejlepší oslavy vánočních svátků na světě, kdy se schází celá rodina, aby oslavila tyto dny společně. Ještě před samotnými Vánoci můžete v ulicích na Filipínách ochutnat skvělou horkou čokoládu. Během Vánoc jistě narazíte na pokrm zvaný „puto bumbong“, velice chutný dezert, který je představován zbarvenou rýží uvařenou a podávanou v trubičkách z bambusových stonků. „Puto bumbong“ je tradičně ochucený kokosem a třtinovým cukrem. Nocha Buena, samotný vánoční pokrm, jež se podává po půlnoční mši na Štědrý den, se skládá obvykle z více než 10 jídel, jako je uzená šunka, pečené prase, a jiné.

Puto bumbong

Puto bumbong - photo by: Samuraijohnny (Flickr), CC BY-NC-SA 2.0

Vánoční dezert, Nový Zéland

Nový Zéland, jakožto bývalá kolonie Velké Británie, má do značné míry podobné až stejné zvyky, a výjimkou nejsou ani podávané pokrmy na Vánoce. Večeře na „zeleném ostrově“ většinou obsahuje nadívaného pečeného krocana se zeleninou a samozřejmě brusinkovou omáčku. Ochutnat o svátcích zde můžete však i pečenou šunku či jehněčí maso, co ale jistě na rozdíl od Velké Británie v této zemi nenajdete na vánočním stole, je husa, kterou zde nechovají. Nejtypičtějším pokrmem na Vánoce na Novém Zélandu je prostě dezert, může to být pudding s ovocem, ovocný salát, zmrzlina, či klasický Pavlova dort s ovocem a šlehačkou.

Pavlova dort s ovocem a šlehačkou

Pavlova dort s ovocem a šlehačkou - photo by: Hazel Fowler (Wikimedia), public domain

Krocan a šunka, USA

Tak jako na Novém Zélandu i v USA řada zvyků, a to i na Vánoce, přišla z Velké Británie. USA, jakožto „země neomezených možností“ však, jak víte, je domovem lidí z různých zemí tedy i různých kultur, a tak krom britských pokrmů můžete ochutnat celou směs tradičních jídel z celého světa. Nejen na Díkuvzdání ale taktéž na Vánoce je tedy ve Spojených státech běžnou součástí jídla krocan a tradiční brusinková omáčka, která nemůže na vánočním stole chybět! Naprosto běžnou alternativou je však šunka či pečeně z hovězího masa. Jídlo se obvykle podává se zelenými fazolkami a rozmačkanými brambory. Dezerty bývají prakticky různé od dýňových či tradičních jablečných koláčů, přes cookies, až po dezerty typické pro jednotlivé národnosti žijící v této zemi. Američané, tak jako v mnohých křesťanských zemích, slaví Vánoce na 25. prosince, Štědrý den je pro ně povětšinou pracovní den, avšak večer se scházejí, začínají oslavovat, a celý den završí především děti, které přichystají na noc Santovi mléko a sušenky.

Šunka na Štědrý večer

Šunka na Štědrý večer - photo by: Natalie Litz (Flickr), CC BY-NC-ND 2.0

KFC, Japonsko

S něčím naprosto „neoriginálním“ se setkáte na Vánoce v Japonsku. Japonci totiž v tento sváteční den tradičně zamíří do KFC na kuře. Vánočním oblíbeným dezertem je v této zemi jahodový piškotový dortík „Kurisumasu Keiki“. Avšak je nutné podotknout, že Vánoce nejsou tradičním svátkem v Japonsku, ačkoliv několik tradic již stihli od Američanů okoukat, dnešní generace si již dávají dárky a posílají pohlednice.

Vánoce spojené s KFC v Japonsku

Vánoce spojené s KFC v Japonsku - photo by: Nicolas Nova (Flickr), CC BY-NC 2.0

Fruit cake, Jamajka

Ačkoliv si asi mnoho Čechů neumí praktický průběh Vánoc bez zimy na slunné Jamajce představit, tyto svátky jsou zde prožívány asi stejně tak jako u nás. Rádia hrají koledy, lidé zdobí své domovy a rodiny se scházejí, aby strávily tento speciální čas společně. Velice tradičním vánočním pokrmem na ostrově Jamajka, je fruit cake neboli ovocný koláč se sušeným ovocem nasáklým ve víně míchaným s rumem, do něhož se nakládá až celé měsíce před příchodem vánočních svátků. A aby nebylo alkoholu a sladkého moc, klasickým jídlem na Vánoce je i maso a to konkrétně například koza na kari. Vánoční večeře se obvykle podává jako v České republice na Štědrý den.

Fruit cake neboli ovocný koláč na Jamajce

Fruit cake neboli ovocný koláč na Jamajce - photo by: Pixgood.com

Jehněčí a Baklava, Řecko

Řekové mají rádi maso, a když Řecko, tak především jehněčí. Na Vánoce je tedy mimo jiné podávaná pečeně z jehněčího případně i vepřového masa. Jedním z typických jídel je polévka „avgolemono“ s kuřetem a rýží, uvařená navíc s citronem a vejci. Po masovém pokrmu obvykle následuje sladká tečka, kterou je Baklava. Baklava je podstatě těsto naplněné medem a ořechy či i pistáciemi. Vánoce se obecně v Řecku slaví 25. prosince, ale vánoční oslavy probíhají mnohem delší dobu, celkem 12 dní až do 6. ledna.

Řecká baklava

Řecká baklava - photo by: Alpha (Flickr), CC BY-SA 2.0

Co budete jíst na Vánoce vy? Bude to tradiční smažený kapr s bramborovým salátem nebo volíte v tyto sváteční dny jiné speciality? 

Lucie Nepodalová

Lesy a horská turistika, kempování a posedávání u ohýnku s těmi, které mám ráda ... to je můj svět.

0 Vložit komentář
Sdílet

Napiš komentář

Jméno:


Zaregistuj se během pár vteřin zde a zbavíme Tě navždy vyplňování otravné captchy!
Opiš znaky z obrázku:

Pokračuj přihlášením nebo si založ účet.

Zapomenuté heslo?
Založit nový účet
  • Ara.cz: Cestovní průvodce po světě
  • Kontakt
  • O nás
  • Spolupráce
  • Pírka
  • Reklama
Ara.cz
Staňte se naším fanouškem na facebooku

Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ara.cz je bez písemného souhlasu zakázáno. Ara.cz má výhradní pravomoc při rozhodování v případě zneužívání služeb a zároveň nenese žádnou odpovědnost za zničení obrázků nebo textů, které porušují pravidla nebo zneužívají službu v jakékoliv podobě. Pro odstranění obsahu z našich stránek z autorských či jakýchkoliv jiných důvodů, nás můžete kontaktovat zde. Pro další informace si přečtěte naše Podmínky užívání webu. Copyright © 2013 ARA.cz