Stravování na Sardinii
Jídlo na Sardinii je synonymem pro rodinu, tradici a talíře plné typických italských pochutin. Pro obyvatele Sardinie, jakožto pro Italy, je jezení dobou vhodnou k diskuzím s přáteli, rodinou, ale také dobou jakéhosi odpočinku. Rodiny se tradičně scházejí zejména o víkendech v domě prarodičů, kde hodují i několik hodin.
Mořské plody na sto způsobů
Pro milovníky mořských plodů budou restaurace na Sardinii tím pravým požitkem. Místní kuchyně nabízí totiž celou škálu lahůdek - od langust, přes chobotnice, kraby, škeble, až po sardinky.
Pochoutku představuje polévka zvaná cassòla, která se skládá z nespočtu mořských plodů, koření a rajčat.
Speciality sardnické kuchyně
Srdcem kuchyně tohoto ostrova jsou však jídla skromná, založená převážně na tradicích spojených s místními rolníky, pastýři a zemědělci, jejichž jídelníček je tvořen především pečeným masem, zrajícími sýry a vínem. To vše je doprovázeno lahodnou vůní místních bylinek, které se postupně linou z opékajícího se masa. Obyvatelé Sardinie jsou obecně velmi zruční a zkušení co se týče pečení masa na otevřeném ohni. Umí maso udělat zvenku krásně křupavé a přitom vevnitř lahodně jemné.
Sardinie je zemí s dobrými podmínkami pro pěstování zeleniny a ovoce, i proto jsou součástí místní kuchyně nejen rajčata, ale také cukety, lilky nebo fazole. Nebyla by to však Itálie, kdyby hlavní složkou jídla nebyly těstoviny. Na Sardinii se jedí zejména velmi známé špagety nebo makarony. Lahůdku představují ale také těstoviny podobné raviolám, které se plní mangoldem spolu se sýrem pecorino a servírují se přelité rajčatovou omáčkou.
Gurmánskou pochoutkou je místní jídlo zvané malloreddus. Jedná se o semolinové gnocchi, které jsou dochucené česnekem, bazalkou, klobáskou ovoněnou šafránem, rajčatovou omáčkou a také sýrem pecorino, který je místní gurmánskou chloubou a kuchaři jej používají téměř do všech jídel.
Předkrmy a dezerty
Sardinie je známá dokonce i vlastním chlebem, jemuž se přezdívá sebadas. Sebadas je variace focacca, je spíše sladší, dochucený medem a sýrem pecorino. A ani ve sladkém pečivu nezůstává Sardinie pozadu. Častou ingrediencí sladkých pochoutek bývají mandle, rozinky a ricotta. Například pabassinas jsou plněné oříškovo-rozinkovým krémem.
Tradiční a populární pití
Co se týče nápojů, nejznámějším a zároveň nejvíce konzumovaným je víno. Každá oblast ostrova je proslavená jiným druhem vína, obecně jsou zde ale vína červená, těžká a silná. To však nemění nic na jejich výtečnosti.
Známou lihovinou je taktéž likér z myrty, v italštině zvaný licòre de murta. Likér má dvě variace, stejně jako víno může být totiž červený i bílý. Červený likér se vyrábí z plodů a je mnohem sladší než likér bílý, který se vyrábí z listů. Světově proslulé je také limoncello, které se vyrábí z citrónů, zejména z citronové kůry, jež se poté smíchává se sladkým sirupem. Zajímavostí je fakt, že limoncello je druhým nejpopulárnějším alkoholem v Itálii.