Brazilská kuchyně a stravování
Brazílie díky své poloze byla obdařena bohatou škálou ovoce, zeleniny a koření, které můžete spatřit na většině trzích s jídlem. Zobecnit brazilské jídlo je velmi těžké, a to především proto, že neexistuje jediná národní kuchyně, ale mnoho regionálních. Každý region si vyvinul vlastní pokrmy, v závislosti na počasí, poloze a kultuře ovlivněné Evropany a původními obyvateli.
Kuchyně z Bahia se datuje do dob otroctví, kdy někteří otroci směli lovit krevety a škeble a ty zručnější ukořistili zbytky ze stolů nebo z předchozího dne. Zkušenostmi z Afriky ženy dali různé ingredience dohromady, přidali kokosové mléko nebo palmový olej a v průběhu let dostaly pokrmy svůj finální vzhled a vlastní pojmenovaní. Dnes se obecně těmto pokrmům říká Bahian:
- Vatapá: Krevety jsou rozřezané nebo smíchané s kousky ryb, následně vařené v palmovém oleji, kokosovém mléku a kousky chleba. Jídlo se podává s bílou rýží.
- Carurú: Restované krevety v kombinaci s ostrou omáčkou z červené papriky a malé okra (ibiškovce jedlého).
Speciality brazilské kuchyně
V oblasti Amazonie oblíbené jídlo je Pato no tucupi, což jsou kousky kachny v omáčce s divokou zelenou bylinou, která vás bude píchat v žaludku ještě hodiny poté. Dalším typickým jídlo je žlutá hustá polévka tacacá, která se skládá ze sušených krevet a česneku.
Comida gaúcha z Rio Grande do Sul, nejvíce masitá strava na světě. Kousky hovězího masa jsou umístěny na velkých kovových špejlích a pečené přes žhavé uhlíky. Rajčata a cibulová omáčka může být podávána spolu s masem.
Pokud existuje jeden pokrm, který je typickým příkladem brazilského vaření, tak je to feijoada. V Rio de Janeiru je obzvláště tento pokrm oblíbený. Feijoada je fazolové jídlo připravené s kousky sušeného hovězího masa, klobásy, jazyku, vepřových uší a ocasu, česneku a občas chilli papričkami. Je zvykem vyplnit polévkový talíř bílou rýží a lžíce feijoady na vrchol. Celé jídlo se podává se škvarkami a je zdobené jarní zelení a plátky pomeranče.
Oblíbené brazilské ovoce
Mezi nejznámější ovoce patří mango, maracujá, limetka, další oblíbené mají většinou pouze brazilské názvy: jaboticaba, fruta do conde, sapoti a jaca. Mezi exotické ovoce patří bacuri, açaí (asaí), kterou můžeme čím dál více vidět i v Evropě, a cupuaçú, nejchutnější ze všech. Většinu můžeme ochutnat formou nápojů nebo jako zmrzlinu.
Populární metody stravování
Pokud se v Brazílii vydáte do restaurace, je velká pravděpodobnost, že to bude jedna z několika, kde si můžete nabrat jakékoliv jídlo na talíř a platíte v závislosti na hmotnosti jídla. Cena v těchto restauracích je většinou přiměřená. Mezi další oblíbené metody stravování patří ridizio, kde zaplatíte fixní poplatek a můžete toho sníst kolik chcete. Většina restaurací tohoto druhu nabízí masa všeho druhu grilované na dřevěném uhlí.
Tradiční a populární pití
Ačkoliv se to nemusí zdát, tak v Brazílii je pivo stejně tak oblíbené jako u nás. Mnoho mezinárodních cestovatelů dokonce brazilské pivo považuje za jedno z nejlepších na celé západní polokouli. Důvod může být ten, že na výrobu a zpracování všech významných značek piva dohlíží evropští odborníci. Piva jsou většinou typu ležák (pilsen). Mezi nejlepší národní značky patří Antárctica, Bohêmia a Brahma.
Cachaça a caipirinha
Stejně jako Rusko má za národní pití vodku, tak v Brazílii je to jednoznačně Cachaça (Kašása). Jejího pití se těší všichni Brazilci a chválí ji i ty nejnáročnější znalci destilátů. Jedná se o průzračný alkohol vyrobený z fermentované cukrové třtiny. Cachaça v kombinaci s drcenou limetkou, cukrem, a ledem se stává velmi populárním národním nápojem s názvem caipirinha. Limetka se může nahradit jakýmkoliv ovocem a sirupem a tím pádem i caipirinha může mít různé příchutě.
Cachaça má až 500 let historii a v současné době existuje více než 4000 značek po celé Brazílii. Některé z nejčastějších jsou Velho Barreiro, Pitu a 51. Samotná výroba řadí pití mezi pět nejvíce konzumních lihovin na světě. Obsah alkoholu je mezi 38 až 54 procenty a ač se to nemusí zdát, tak caipirinha de Cachaca je z velké části samotná Cachaça a je mnohem silnější, než chutná!
Oblíbené nealkoholické nápoje
Mezi oblíbené nealkoholické nápoje patří Guarana, lahodný šumivý nápoj vyrobený z amazonských bobulí. V letních měsících dokáže vychlazená Guarana příjemně osvěžit.
Káva je skvělým národním pitím, ačkoliv její kvalita je v Brazílii častým zklamáním. Naopak čaj je překvapivě dobrý. Zkuste například čaj mate, silný zelený čaj se znatelným nabuzujícím účinkem kofeinu, nebo jeden z široké škály bylinných čajů vyrobený z guarany.
Pití a řízení v Brazílii
V Brazílii nejsou žádné omezující zákony, takže můžete pít drink v kteroukoli denní či noční dobu, ačkoliv jízda po požití i malého množství alkoholu, je přísně zakázána.