Čínská kuchyně a stravování
Čínská kuchyně je v dnešní době, podobně jako třeba indická nebo mexická, vyhlášená po celém světě. O tom svědčí zejména množství restaurací nejen po Čechách, ale i po celé Evropě. Je však důležité připomenout, že čínské menu podávané přímo v říši středu se od toho u nás může značně lišit.
Podobně jako čínský jazyk má množství nářečí, i kuchyně je se mění podle regionů a je tedy velmi rozmanitá a různorodá. Nejznámější je pekingská, ale dá se narazit na sečuánské speciality, na šanghajskou a guagdonskou kuchyni a tak dále. Nicméně některé suroviny, jako kuřecí, hovězí a vepřové maso, dále různé mořské plody, chaluhy a jako příloha rýže a nudle, jsou typické pro většinu regionů.
Speciality čínské kuchyně
Číňané ale dokáží připravit a následně pozřít opravdu vše. Proto kromě výše zmíněné klasiky můžete vyzkoušet i pražené či jinak upravené brouky, hady, želvy, mořské okurky, plže a podobně. Mezi nejznámější patří například pekingská kachna. Ta se podává nakrájená na tenké plátky se sójovou nebo švestkovou omáčkou. Dále šanghajský krab se zeleninovou přílohou, plněné taštičky s čili omáčkou, různé druhy rybích polévek a podobně.
V případě, že si chcete vychutnat místní speciality, je lepší vyhnout se drahým hotelových restauracím, které často spíše nabízejí mezinárodní pokrmy a vyzkoušet některou z pouličních jídelen. Je však jen potřeba být připraven na množství lidí a mít tedy i pevné nervy a trpělivost. Na druhou stranu ale platí, že čím více je v restauraci lidí, tím kvalitnější pokrmy by se v ní měly podávat.