Když se řekne Bavorsko, spousta z nás si nejspíše představí rozesmáté lidi oblečené do krojů se džbánky piva v rukou, kteří zrovna zpívají nějaké tradiční německé písně a u toho se velmi dobře baví. I když je tato vidina považována spíše za stereotyp, na některých místech v Bavorsku bychom ji skutečně stále takto mohli zažít na vlastní kůži a přesvědčit se, že se od pravdy vlastně příliš nevzdaluje.
Ještě aby ne, tato spolková země se totiž může pyšnit právě nesčetnými velkými i malými pivovary, které napomohly vytvořit zdejší typickou kulturu týkající se pohostinství. A co jiného se lépe hodí k dobrému pivu, než nějaké dobré jídlo. Na to samozřejmě zdejší labužnictví myslí také a nabízí víc než dost tradičních lahodných pokrmů.
Sauerbraten mit Rotkohl
Tento pokrm potřebuje na svou přípravu až 3 hodiny, ale výsledek vždy stojí za to. Jedná se o (většinou na plátky) nakrájenou vepřovou pečeni s knedlíky ve tvaru větších koulí a přílohu tvoří červené zelí. To vše je přelito tmavou omáčkou z výpeku z masa.
Vepřová pečeně s červeným zelím a knedlíkem - photo by: bienehoch
Schweine-Schäufele mit Wirsing und Kloß
Tato vepřová plec s bramborovým knedlíkem je významná především svou přílohou, kapustou. Může být upravena různě, ale nejčastěji je nakrájena na malé kousky ve směsi spolu s cibulí, zázvorem a špekem. To vše je opět doplněno omáčkou z výpeku z masa.
Weißwurst mit Brezel und süßem Senf
Jedná se v podstatě jen o klasickou bílou klobásu s preclíkem a sladkou hořčicí. I když se tato kombinace může zdát poněkud netypická, představuje skutečnou pochoutku. Navíc je díky nemnohým ingrediencím snadno uvařená i doma, a není tedy nutné vydávat se za ní až do Bavorska.
Bílá klobása s preclíkem a sladkou hořčicí - photo by: Beat von Stein (Wikimedia), CC BY-SA 3.0
Nürnberger Rostbratwurst mit Sauerkraut
Norimberské bratwursty (klobásky) podávané s kyselým zelím jsou díky svým pouhým dvoum igrendiencím opět velmi snadné k přípravě v pohodlí domova. Za těmi opravdovými a klasickými se každý ovšem opravdu musí vydat k Norimberku. Bývají obvykle podávané s pečivem.
Norimberské klobásky se zelím. Tradiční německé jídlo v Norimberku. - photo by: Eviyani Lubis (Wikimedia), CC BY-SA 2.0
Schweinshaxe gegrillt mit Bratkartoffeln
Toto vepřové koleno podávané nejčastěji se smaženými bramborami je asi nejtypičtějším pokrmem pro okolí Mnichova, ve kterém se také nachází spousta na něj specializovaných restaurací.
Bavorský grilované vepřové koleno podávané společně s brambory pečenými s cibulí a zelím. - photo by: Takeaway (Wikimedia), CC BY-SA 2.0
Saumagen
Tento pokrm je jedním z těch, které možná nejsou zcela pro každého, ale jistě stojí při nejmenším za ochutnání. Představuje ho směs vepřového masa spolu s bramborami a dalšími přísadami, které jsou vloženy do prasečího žaludku a v něm uvařeny. Svým vzhledem může Saumagen připomínat klasickou českou tlačenku.
Typický pokrm saumagen se zelím - photo by: Claus Ableiter (Wikimedia), CC BY-SA 3.0
Leberkäse
Leberkäse, který je připravený z vepřového masa, se dá nejlépe popsat jako něco, mezi velmi jemnou sekanou a paštikou. Je to více než 200 let staré tradiční bavorské jídlo a jeho charakteristickým znakem je hranatý podlouhlý tvar. Přílohu může tvořit bramborový salát, klasicky uvařené brambory, hranolky či pečivo.
Leberkäse neboli velmi jemná sekaná - photo by: Dreifachfleisch.de
Käsespätzle mit zwiebeln
Česky se tento pokrm nazývá špecle a v právě v Bavorsku je připravován společně se sýrem a navrh s opraženou cibulkou. Jako jedno z mála bavorských tradičních jídel je vel-mi lehké.
Käsespätzle mit zwiebeln neboli česky špecle - photo by: Takeaway (Wikimedia), CC BY-SA 4.0
Jídlu a pití se v Bavorsku věnuje velká pozornost. Poznejte regionální speciality a podělte se o jejich zážitky s námi v komentářích. Máte jiný oblíbený bavorský pokrm? Napište nám a rádi článek rozšíříme právě o vaší specialitu.
Komentáře k článku
Vlož komentář