Vánoce se kvapem blíží a ze všech stran na nás působí vánoční atmosféra. Přes nepříjemné davové šílenství v obchodních domech či na vánočních trzích, se však každý rok na toto období mnozí z nás velice těší. Vánoce jsou u nás tradičním svátkem, který velmi prožíváme, a na tradice mnohdy nedáme dopustit.
Tento svátek je spojován s celou řadou zvyků, ale především s tradičními vánočními pochoutkami. Češi si jistě okamžitě vybaví vánoční cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, linecké koláčky, perníčky, pracny, k večeři patří kapr s tradičním bramborovým salátem. Víte, ale s jakými laskominami se setkáte o vánočních svátcích ve světě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího či nejzajímavějšího, co můžete na Vánoce ve světě ochutnat:
Le Reveillon, Francie
„Le Reveillon“ patří k Vánocům ve Francii jako v České republice kapr a salát. Le Reveillon je označením pro celou vánoční večeři, která je konzumována povětšinou po půlnoci, tedy poté, co se Francouzi vrátí z půlnoční mše. Původ tohoto názvu je jednoduchý, réveiller totiž znamená probudit se – cílem je tedy zůstat vzhůru, abyste si mohli užít tradiční francouzskou vánoční večeři. Jako předkrm se povětšinou servírují „foie gras“ neboli po česku husí játra. Setkat se však můžete i například s ústřicemi. Tak jako u nás na svatého Martina, ve Francii je na Vánoce hlavním chodem husa, avšak plněná kaštanovou nádivkou. Však jak u předkrmu tak u hlavního chodu záleží na regionu a tradicích, tudíž se můžete setkat s celou řadou variací a ochutnat lze i krocana. Konečně tradiční vánoční dezert je „la buche de noel“ čili jakási piškotová čokoládová roláda naplněná krémem upravená do tvaru větve stromu či kmenu. A nebylo by to ono, kdyby se k francouzskému pokrmu nepilo šampaňské.
La buche de noel - photo by: Kelly Sue DeConnick (Flickr), CC BY-SA 2.0
Vánoční puding a krocan, Anglie
V Anglii se tradičně vánoční jídlo podává v odpoledních hodinách či přesně v poledne 25. prosince, kdy se jako v USA rozdávají dárky. V tento čas se v anglických domácnostech obvykle podává pečený krocan či husa, brusinková omáčka, pečené brambory či například prase v županu (drobné párečky obalené v slanině). Klasickým dezertem je vánoční puding se sušeným ovocem, ořechy, flambovaný s brandy. Zajímavostí je, že se po jeho uvaření nekonzumuje hned, ale tak jako mnohé francouzské sýry, se v podstatě nechá několik týdnů „uzrát“, musí se tedy připravovat s předstihem.
Flambovaný vánoční puding - photo by: Simon Pearson (Flickr), CC BY-NC 2.0
Nocha Buena a Puto bumbong, Filipíny
Filipíny jsou známé především katolismem a pro nejlepší oslavy vánočních svátků na světě, kdy se schází celá rodina, aby oslavila tyto dny společně. Ještě před samotnými Vánoci můžete v ulicích na Filipínách ochutnat skvělou horkou čokoládu. Během Vánoc jistě narazíte na pokrm zvaný „puto bumbong“, velice chutný dezert, který je představován zbarvenou rýží uvařenou a podávanou v trubičkách z bambusových stonků. „Puto bumbong“ je tradičně ochucený kokosem a třtinovým cukrem. Nocha Buena, samotný vánoční pokrm, jež se podává po půlnoční mši na Štědrý den, se skládá obvykle z více než 10 jídel, jako je uzená šunka, pečené prase, a jiné.
Puto bumbong - photo by: Samuraijohnny (Flickr), CC BY-NC-SA 2.0
Vánoční dezert, Nový Zéland
Nový Zéland, jakožto bývalá kolonie Velké Británie, má do značné míry podobné až stejné zvyky, a výjimkou nejsou ani podávané pokrmy na Vánoce. Večeře na „zeleném ostrově“ většinou obsahuje nadívaného pečeného krocana se zeleninou a samozřejmě brusinkovou omáčku. Ochutnat o svátcích zde můžete však i pečenou šunku či jehněčí maso, co ale jistě na rozdíl od Velké Británie v této zemi nenajdete na vánočním stole, je husa, kterou zde nechovají. Nejtypičtějším pokrmem na Vánoce na Novém Zélandu je prostě dezert, může to být pudding s ovocem, ovocný salát, zmrzlina, či klasický Pavlova dort s ovocem a šlehačkou.
Pavlova dort s ovocem a šlehačkou - photo by: Hazel Fowler (Wikimedia), public domain
Krocan a šunka, USA
Tak jako na Novém Zélandu i v USA řada zvyků, a to i na Vánoce, přišla z Velké Británie. USA, jakožto „země neomezených možností“ však, jak víte, je domovem lidí z různých zemí tedy i různých kultur, a tak krom britských pokrmů můžete ochutnat celou směs tradičních jídel z celého světa. Nejen na Díkuvzdání ale taktéž na Vánoce je tedy ve Spojených státech běžnou součástí jídla krocan a tradiční brusinková omáčka, která nemůže na vánočním stole chybět! Naprosto běžnou alternativou je však šunka či pečeně z hovězího masa. Jídlo se obvykle podává se zelenými fazolkami a rozmačkanými brambory. Dezerty bývají prakticky různé od dýňových či tradičních jablečných koláčů, přes cookies, až po dezerty typické pro jednotlivé národnosti žijící v této zemi. Američané, tak jako v mnohých křesťanských zemích, slaví Vánoce na 25. prosince, Štědrý den je pro ně povětšinou pracovní den, avšak večer se scházejí, začínají oslavovat, a celý den završí především děti, které přichystají na noc Santovi mléko a sušenky.
Šunka na Štědrý večer - photo by: Natalie Litz (Flickr), CC BY-NC-ND 2.0
KFC, Japonsko
S něčím naprosto „neoriginálním“ se setkáte na Vánoce v Japonsku. Japonci totiž v tento sváteční den tradičně zamíří do KFC na kuře. Vánočním oblíbeným dezertem je v této zemi jahodový piškotový dortík „Kurisumasu Keiki“. Avšak je nutné podotknout, že Vánoce nejsou tradičním svátkem v Japonsku, ačkoliv několik tradic již stihli od Američanů okoukat, dnešní generace si již dávají dárky a posílají pohlednice.
Vánoce spojené s KFC v Japonsku - photo by: Nicolas Nova (Flickr), CC BY-NC 2.0
Fruit cake, Jamajka
Ačkoliv si asi mnoho Čechů neumí praktický průběh Vánoc bez zimy na slunné Jamajce představit, tyto svátky jsou zde prožívány asi stejně tak jako u nás. Rádia hrají koledy, lidé zdobí své domovy a rodiny se scházejí, aby strávily tento speciální čas společně. Velice tradičním vánočním pokrmem na ostrově Jamajka, je fruit cake neboli ovocný koláč se sušeným ovocem nasáklým ve víně míchaným s rumem, do něhož se nakládá až celé měsíce před příchodem vánočních svátků. A aby nebylo alkoholu a sladkého moc, klasickým jídlem na Vánoce je i maso a to konkrétně například koza na kari. Vánoční večeře se obvykle podává jako v České republice na Štědrý den.
Fruit cake neboli ovocný koláč na Jamajce - photo by: Pixgood.com
Jehněčí a Baklava, Řecko
Řekové mají rádi maso, a když Řecko, tak především jehněčí. Na Vánoce je tedy mimo jiné podávaná pečeně z jehněčího případně i vepřového masa. Jedním z typických jídel je polévka „avgolemono“ s kuřetem a rýží, uvařená navíc s citronem a vejci. Po masovém pokrmu obvykle následuje sladká tečka, kterou je Baklava. Baklava je podstatě těsto naplněné medem a ořechy či i pistáciemi. Vánoce se obecně v Řecku slaví 25. prosince, ale vánoční oslavy probíhají mnohem delší dobu, celkem 12 dní až do 6. ledna.
Řecká baklava - photo by: Alpha (Flickr), CC BY-SA 2.0
Co budete jíst na Vánoce vy? Bude to tradiční smažený kapr s bramborovým salátem nebo volíte v tyto sváteční dny jiné speciality?
Napiš komentář