Běloruská kuchyně je jednou z nejvíce různorodých v kontinentu. Je podobná ruské, litevské, polské a židovské, ale svým způsobem je unikátní, vydatná a lahodná.
Maso se obvykle servíruje při slavnostních příležitostech. Mezi nejčastěji podávaná masa patří vepřové, skopové, hovězí, drůbež, a zvěřina, která zahrnuje například i losí a bobří maso. Bělorusové také hodně využívají místní produkty, do kterých patří například různé druhy zeleniny, luštěniny, houby, koření a brambory.
Běloruská kuchyně je bohatá na rybí pokrmy. Zpravidla jsou to říční ryby. Specialitou je jídlo „yushka“, jedná se o knedlíky a uzené ryby.
Dalším tradičním jídlem je Draniki, což jsou u nás klasické bramboráky.
Tradiční a populární pití
Co se týče pití, tak známým a oblíbeným nápojem ve silná vodka – Harelka. Neméně oblíbená je Krambambula - alkoholický koktejl, který se obvykle skládá z červeného vína a různých druhů alkoholických nápojů, například z ginu, vodky nebo rumu. V posledních letech se jako Krambambula považuje vodka s příchutí medu a koření.