Stravování na Islandu
Na Island se na rozdíl od mnoha jiných zemí nejezdí na gurmánské výlety, ochutnat zde můžete jedny z nejzdravějších pokrmů v celé Evropě. Cena za zdejší lahůdky je většinou vysoká, chcete-li na jídle ušetřit, budete se muset spokojit s bufetovými pokrmy ve fast foodech.
Vzhledem k místnímu klimatu a čisté přírodě se vám dostane nejčerstvějšího masa, ryb i zeleniny. Rozmanitou kuchyni však naleznete spíše ve velkých městech. Všude jinde se budete muset spokojit s víceméně stejnou nabídkou, která vždy zahrnuje jehněčí maso a různé druhy salátů. Ty můžete prostřídat buď běžným jídlem z fast foodů či si nakoupit místní potraviny a pustit se do vaření na vlastní pěst.
Speciality islandské kuchyně
Mezi místní tradiční jídla patří například Harðifiskur, sušená treska, kterou místní obyvatelé často doslova žvýkají ke svačině samotnou či s máslem.
Mořské plody na sto způsobů
Specialitou jsou samozřejmě mořské plody, na jejichž konkrétní druhy se restaurace dokonce specializují. Narazíte zde tak na odborníky na přípravu humrů či například sleďů. Máte-li rádi v jídle výzvu, okuste Hákarl neboli maso ze žraloka, které je před podáváním 6 měsíců uskladněno, aby bylo zbaveno všech škodlivých látek. Varováním vám budiž, že výraznou chuť této delikatesy nesnese ani mnoho místních obyvatel.
Vedle ryb je národním jídlem samozřejmě jehněčí maso připravované na mnoho způsobů. Ochutnat můžete také krocana, soba či dokonce papuchalka. Trošku sporným bodem jídelníčku islanďanů jsou také velryby a tuleni, jejichž lov zde dodnes není úplnou výjimkou.
Tradiční a populární pití
Země je proslulá nabídkou vynikající kávy, kterou místní občané konzumují s velkou oblibou. Jedná se o natolik běžný nápoj, že v supermarketech jej zákazníci běžně mají volně k dispozici a při koupi šálku v kavárně se automaticky počítá s tím, že si jej znovu zdarma doplníte.
Pokud po dobu dovolené nevydržíte bez přípitku, počítejte s výraznějšími výdaji, neboť cena alkoholu je zde neobvykle vysoká. Paradoxně je však nezřízené pití oblíbenou zábavou místních obyvatel.