Madeirská kuchyně a stravování
Slovenská kuchyně je hodně podobná té naší, proto nám u našich sousedů tak často chutná. Kuchyně na jihu Slovenska je značně ovlivněna maďarskou kuchyní.
Za národní jídlo se dají považovat velmi proslulé halušky s brynzou, tedy bramborové knedlíčky s ovčím sýrem.
Bramborové knedlíky s bryndzovým ovčím sýrem a slaninou.
Speciality chorvatské kuchyně
Chcete-li okusit pravé slovenské speciality, navštivte koliby, kde si můžete plně vychutnat atmosféru Slovenska. V různých krajích se dají ochutnat různé speciality. Zkuste skopové maso typické především pro tatranské podhůří či skalický trdelník nebo šarišské placky.
Okusit můžete také pochoutku gaštanové pyré – pyré z jedlých kaštanů, často doplněné šlehačkou či čokoládou pro dokonalou chuť – tuto specialitu najdete především v jihoslovenských a bratislavských cukrárnách. Dalším oblíbeným jídlem je také kapustnica – zelná polévka s klobásou, oblíbené jsou i lokše – placky z bramborového těsta, vybrat si můžete, zda dáte přednost sladké či slané variantě.
Sýr nad zlato
Bez sýrů by slovenská kuchyně snad nemohla ani existovat. Nejznámější je asi brynza, sýr s dlouholetou tradicí vyráběný z ovčího mléka, jehož výrobou vzniká syrovátka - velmi zdravý vedlejší produkt žinčica. Dalším známým sýrem je oštěpok, uzený pařený sýr, který se vyrábí ve tvaru šišek a pochází ze severu Slovenska. Zapomenout nelze ani na parenicu, sýr typického tvaru stočené pásky v uzené i neuzené variantě. Za zmínku stojí ještě korbáčik, sýr v podobě pletených copů.
Tradiční a populární pití
I Slováci si libují v pití piva jako my, nejznámější značky jsou Zlatý bažant, Šarich či třeba Smädný Mních. Máte-li radši něco tvrdšího, jistě ochutnejte spišskou borovičku vyráběnou z plodů jalovce, naší Becherovce je podobný bylinný likér Demänovka. Z nealkoholických nápojů zkuste vineu. Milovníci vína budou mít také široký výběr ze slovenských vín, především z malokarpatské vinné oblasti.