Kyperská kuchyně
Kyperská kuchyně je skutečný oříšek, je totiž směsicí nejen kuchyně řecké a turecké, ale i kuchyně blízkého východu. Je ovlivněna i Itálií či Francií. Na Kypru vždy najdete 24 hodin otevřené pekárny a taverny, které servírují velmi chutné jídlo. Zelenina a ovoce jsou vždy čerstvé. Velkou součást kyperské diety tvoří právě zelenina a ovoce, luštěniny a obiloviny. Základní suroviny gastronomických lahůdek jsou sýry, olivy, kozí nebo ovčí mléko, zelenina, ořechy, brambory a bylinky.
Populární kyperské pokrmy
Téměř na každém rohu najdete malé obchůdky, které servírují tradiční souvlaki, což je pokrm z masa a zeleniny napíchaný na špejlích. Jí se buď samotný nebo je servírován v pita chlebu. Dalším jídlem je i nám známý gyros s hovězím masem. Skoro každý hotel by měl disponovat restaurací s místní kuchyní, nicméně chcete-li okusit pravou kyperskou gastronomii, doporučuje se vyjít si večer do města a navštívit jednu z nespočtu taveren.
Tradiční souvlaki z masa a zeleniny napíchaných na špejlích
Stravování na Kypru
Jedním z národních jídel je „Meze“. V překladu se uvádí přímo jako „malá jídla“. Jedná se o styl stravování, který je rozdělen do několika chodů, přičemž každý chod obsahuje jen kousek od každého druhu servírovaného jídla. Z tohoto pokrmu se nají zhruba 3-4 lidé. Tradiční „Meze“ má jako hlavní chod maso nebo ryby a nepřeberné množství vedlejších jídel jako jsou brambory, saláty a různé přílohy. Večeřet „Meze“ je jedním z nejoblíbenějších druhů stravování v tavernách.
Speciality kyperské kuchyně
Další pochoutkou je sýr Halloumi. Je vyráběn z ovčího nebo kozího sýra a většinou je podávaný zapékaný či smažený. Může být ale servírován také syrový, například v salátech, sendvičích nebo jen k dobrému vínu.
Grilovaný sýr Halloumi na rukolovém salátu
Za ochutnání jistě stojí i salát Horiatiki. Recept pochází z řecké kuchyně a zahrnuje ingredience jako jsou rajčata, okurky, zelené papriky, sýr feta, olivy, olivový olej a ocet. Tento pokrm neobsahuje žádný listový salát.
Kyperskou specialitou je pokrm zvaný „Afelia“. Je připravovaný z vepřového masa, červeného vína, hřibů, brambor a semínek koriandru.
Tradiční a populární pití
Mezi oblíbené pití patří především alkoholické nápoje. Známý je například „Zivania“ – silný grepový alkoholický nápoj. Velmi chutný je „Ouzo“, což je alkoholický nápoj s příchutí lékořice a anýzu, který se ředí vodou v poměru 50:50, což vytvoří zajímavý zákal nápoje. „Ouzo“ je typické jen pro Kypr a Řecko, nikde jinde se s ním nesetkáte.
Tradiční alkoholický nápoj Ouzo
Milovníci piva jistě ocení pivo domácí výroby zvané KEO. A ti, co si potrpí na kávu, by měli vyzkoušet lahodné frappé. Jedná se o druh ledové kávy, která je buď sladká (glykos), středně sladká (metrios) nebo bez cukru (sketos). Můžete si ji objednat také s mlékem (me gala) nebo bez.
Kyperské víno
Kypr se může chlubit zejména svým chutným vínem, které uspokojí každého vinařského znalce. Kypr, stejně jako i Řecko, je považován za kolébku vína. Země má jedno z nejvhodnějších klimat, každý rok přináší velkou úrodu, neboť je téměř po celý rok slunečno, léta jsou teplá a v zimě je vydatné množství srážek. Víno se pěstuje zejména kolem pohoří Troodos.